Zašto su zubni implantati super rješenje?

Odlično rješenje za bolji izgled vašeg osmijeha ako vam nedostaje jedan ili više zuba mogu biti upravo zubni implantati!

Implantologija je najmlađa grana stomatologije, a utemeljena je na kliničkim i laboratorijskim istraživanjima. Osnovna joj je zadaća osteointegracija implantata i kosti. Oni služe kao nosači budućeg protetskog rada.

Zubni implantati su vijci koji se ugrađuju u čeljusnu kost kako bi zamijenili korijen zuba koji nedostaje. Napravljeni su od titana, konusnog su oblika, biološki su tolerantni i ne izazivaju reakciju organizma nakon ugrađivanja. Nakon implantacije oni neće promijeniti svoje svojstvo u koštanom tkivu. Nakon ugrađivanja oni srastu s kosti i funkcioniraju jednako kao i pravi zubi radi čega je nužna pravilna i česta oralna higijena.

Kada se ugrađuju implantati

Implantati se ugrađuju u čeljust koja za to ima povoljnu anatomsku građu, a pacijent mora imati besprijekornu razinu higijene (kod implantata ne postoji karijes, ali se oko implantata nalazi zubno meso koje se ponekad zbog nedovoljne higijene može upaliti).

Kako se radi ugradnja

Postupak je bezbolan, a obavlja se pod lokalnom anestezijom.  Malim kirurškim zahvatom, specijalnom opremom i instrumentima “usadi” se dio implantata. Nakon nekog vremena, kada se vidi da organizam ne odbacuje implantat, u usađeni implantat ugrađuje se njegov drugi dio koji služi za izradu protetskog nastavka, krunice, mosta ili proteze.

U jednoj čeljusti može biti više implantata. Danas postoje različite vrste implantata, a svaki zahvat zahtijeva i kompletnu kiruršku i implantološku opremu koja poskupljuje čitav postupak. Posebne tehnike omogućuju, ako na čeljusti nedostaje kosti, uzimanje autotransplantata ili ugradnju umjetne kosti. Tehnika koja će se koristiti ovisi o izboru oralnog kirurga, a temelji se na njegovom znanju i iskustvu.

Ugradnja zubnih implantata ide kroz nekoliko koraka. Prva faza je ugradnja implantata koja traje relativno kratko i nakon koje je očekivani oporavak u tom danu. Nakon zahvata slijedi period oseointegracije u trajanju od 6-10 tjedana. Moguće je da se za vrijeme oporavka nosi i privremena krunica. Tek tada, kada se osigura temelj za novi zub, oblikuje se zubno meso za nadomjestak.Kada se steknu povoljni uvjeti i zubno meso poprimi željeni oblik, na implantat se stavlja suprastruktura i pacijent dobiva estetski novi zub.

Implantati se mogu ugrađivati od 16 godina starosti pa nadalje ovisno o zdravlju.

Kako nakon implantacije

Nakon zahvata potrebno je na operirano područje stavljati vrećice s ledom. Neposredno nakon zahvata ne jesti vruću hranu. Javi li se krvarenje, javite se liječniku. Nakon svakog dijela zahvata moguće je da vam se preporuče neki lijekovi za smanjivanje bolova nakon zahvata. Potrebno je suzdržati se od pušenja cigareta te ne ispirati usta. Iako će svaka osoba dobiti preporuke i savjete individualno, uglavnom ti savjeti uključuju da se neko vrijeme jede mekana hrana, da se koriste mekane četkice za zube i da se čitava oralna higijena održava redovito. Nakon sedam dana, vade se šavovi i polagano se počinje održavati oralna higijena masiranjem zubnog mesa, onako kako Vam je objasnio liječnik.

Obvezna je kontrola plaka i higijene najmanje jedanput u tri mjeseca.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top