Ortodoncija

Svatko može imati ravne i blistave zube, bez obzira na dob. No važno je znati da se „ravnanjem zuba“ zapravo rješavaju i brojni problemi koji utječu na cjelokupno zdravlje usne šupljine

Iako je nekada bila rezervirana uglavnom za djecu i mlade pacijente, danas se smatra da se ortodontska terapija može primijeniti u bilo kojoj dobi. Nepravilan položaj zuba predstavlja estetski, ali prije svega funkcijski problem. Iako mnogi pacijenti traže pomoć ortodonta kako bi „izravnali zube“, tijekom tog postupka ispravljaju se mnogi stomatološki poremećaji koji mogu uzrokovati pretjerano trošenje i oštećenje zuba, probleme s čeljusnim zglobom i s tim povezane bolove. Osim toga, ortodontski tretmani pomažu u pravilnom žvakanju što je od iznimne važnosti budući da probava hrane, a time i zdrav probavni sustav, započinje već u ustima. Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi upravo ovim problemima.

Postoji nekoliko ortodontskih sustava koji se koriste u terapiji anomalija i naš će tim svakog pojedinog pacijenta savjetovati o najoptimalnijem pristupu za njegov specifični problem. 

INVISALIGN

Invisalign je ortodontski sustav koji se bazira na pomacima zuba pomoću seta individualiziranih prozirnih udlaga koje su gotovo nevidljive. Ove se udlage izrađuju prema otisku zuba svakog pojedinog pacijenta, uz izradu individualiziranog plana terapije i digitalne projekcije konačnog rezultata. Tako pacijent unaprijed može vidjeti kako će se njegovi zubi pomicati i kako će njegovi zubi izgledati na kraju terapije. 

Svaka od udlaga ima zadatak nježno pomicati zube prema utvrđenom planu te na taj način priprema zube za iduću fazu tj. udlagu. Svaka se udlaga nosi 7 – 14 dana po 20 – 22 sata dnevno, a potom se mijenja novom. Osim što se ne vidi, prednost sustava Invisalign je i mogućnost dobrog održavanja oralne higijene jer se udlaga može u bilo kojem trenutku izvaditi iz usta. Zahtijeva dobru suradljivost pacijenta jer o njoj ovisi i učinkovitost terapije.

FIKSNI APARATIĆ

Fiksni aparatić je najčešće korištena naprava za rješavanje ortodontskih anomalija. Bazira se na sustavu bravica koje se lijepe na zube specijalnim ortodontskim ljepilima. Bravice se povezuju žicama. U početku terapije žice su tanje te se one s vremenom mijenjaju u deblje. Bravice mogu biti metalne ili bijele tj. estetske (keramičke, kompozitne). Prema planu terapije, žice se zatežu kako bi usmjerile pomicanje zuba prema željenom mjestu.

MOBILNI APARATIĆ

Mobilni aparatić je ortodontska naprava koja se može tijekom terapije stavljati i vaditi iz usta. Najčešće se koristi u dječjoj dobi, no mogu ga koristiti i odrasli koji imaju blaže ortodontske anomalije. Nosi se 12 – 16 sati dnevno. O suradljivosti pacijenta ovisi efikasnost i brzina terapije.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Saznajte prvi za naše akcije

Pretplatite se na naš mjesečni Newsletter

Obavijesti o našim uslugama i akcijama!

Društvene mreže

Novosti

Kontakt

Scroll to Top