Mali kirurški zahvati

U male kirurške zahvate koji se u lokalnoj anesteziji mogu obaviti u ZC Novamed spadaju: uklanjanje madeža, lipoma, ateroma, fibroma, hemangioma, manjih tumora i ostalih dobroćudnih izraslina.

UKLANJANJE MADEŽA, LIPOMA, ATEROMA I OSTALIH DOBROĆUDNIH IZRASLINA

Većina madeža na tijelu dobroćudne su tvorbe koje ne predstavljaju nikakvu opasnost za zdravlje. Razlozi za odstranjivanje madeža i ostalih kožnih promjena mogu biti  zdravstveni, estetski ili praktični. Na madeže koji mijenjaju veličinu, oblik ili boju, koji krvare, svrbe, postanu bolni ili se pojave nakon dvadesete godine života, treba posebno obratiti pažnju. Nakon pregleda dermatoskopom i preporuke dermatologa madež se može kirurški ukloniti i poslati na patohistološku obradu. Kirurško uklanjanje obavlja se u lokalnoj anesteziji, zahvat traje 30-ak minuta, nakon izrezivanja dijela kože zahvaćenog promjenom rana se zašije kirurškim koncem, namaže antibiotskom mašću, te previje. Pacijent se otpušta uz upute o daljnjem postupanju. Uklonjeno tkivo zatim se šalje na patohistološku obradu (PHD), kako bi se utvrdila benignost, odnosno malignost izrasline, te da li su rubovi čisti tj. da li je promjena odstranjena u cijelosti.

Lipomi su izrasline – dobroćudni tumori koji nastaju iz masnih stanica. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, na mjestima gdje postoji masno tkivo, a najčešće se pojavljuju na podlakticama, gornjem dijelu trupa i stražnjem dijelu vrata u obliku okrugle izbočine. Obično ne uzrokuju nikakve poteškoće, ali ovisno o veličini mogu stvarati nelagodan osjećaj na koži. Prije zahvata kirurg će dezinficirati površinu te pristupiti kirurškom uklanjanju i ušivanju rane. Postupak traje cca 30-ak minuta, a nakon zahvata pacijent se otpušta uz upute o daljnjem postupanju i svakodnevnim aktivnostima. 

Ateromi su dobroćudne izrasline kože i potkožnog tkiva, a nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde i formiranjem kapsule oko masnog sadržaja. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, a najčešće se javljaju na licu, vratu, iza ušiju i leđima. Ateromi nisu bolni, osim ukoliko nastane upala, kada postaju bolni, koža oko njih je crvena i topla, a može doći do curenja gnojnog sadržaja.

Sadržaj je ponekad moguće istisnuti, međutim kapsula u kojoj je aterom smješten omogućava ponovno nakupljanje sadržaja, te se stoga aterome preporučuje ukloniti kirurškim zahvatom. Zahvat traje 30-ak minuta, te se pacijent otpušta uz upute kirurga o daljnjem postupanju i svakodnevnim aktivnostima.

BIOPSIJA KOŽNIH PROMJENA I PHD ANALIZA

Biopsija kože je postupak kojim se uzima uzorak kože s tijela, kako bi se patohistološkom analizom dijagnosticirale kožne bolesti i stanja. Najčešće indikacije za obavljanje biopsije su bakterijske ili gljivične infekcije kože, sumnjive promjene na koži (npr. psorijaza), sumnja na tumorske promjene madeža i sl. Nakon lokalne anestezije  koža se posebnim skalpelom uzima u malom segmentu oboljelog dijela, a zatim se uzorak šalje na patohistološku analizu. Ovisno o mjestu uzimanja i veličini uzorka, ponekad se rana mora zašiti, a konci se skidaju nakon 7 do 10 dana.  Postupak traje oko 20 minuta, a pacijent se otpušta odmah po završetku postupka.

KOREKCIJA OČNIH KAPAKA (BLEFAROPLASTIKA)

Estetski zahvat na kapcima – jedan od najčešćih zahvata pomlađivanja u estetskoj kirurgiji, uklanja neizbježne efekte starenja, korigira spuštene (obješene) kapke, a tim se postupkom uspješno eliminiraju vrećice ispod očiju, rješavaju izražene bore oko očiju, koje daju umoran izgled lica. Mogu se izolirano korigirati samo gornji ili donji kapci ili zajedno gornji i donji.

Korekcija očnih kapaka izvodi se na pacijentima s viškom kože na donjim i gornjim kapcima, te pacijentima s problemom masnih jastučića tj. vrećica ispod očiju. Osim estetskih, to može uzrokovati i funkcionalne probleme jer zbog viška kože može doći do preklapanja kože preko gornje vjeđe što uzrokuje smetnje poput učestalog treptanja, zamora očiju, te smanjenog vidnog polja.

Tijekom preoperativnih konzultacija liječnik će pregledati pacijenta, fotografirati ga, te uputiti u preoperativni i postoperativni tijek. Čimbenici koje će liječnik procjenjivati uključuju dob, tip kože i stupanj opstrukcije vida. 

Zahvat se obavlja ambulantno, u lokalnoj anesteziji, a ovisno o tipu (jednostavniji ili složeniji)  traje 2-3 sata.

Ako postoji samo suvišak kože na gornjim i donjim kapcima potrebno je odstraniti samo višak kože (jednostavnija korekcija), pa takav zahvat traje kraće, oporavak je kraći, a mogućnost komplikacija minimalna.

Ako ispod kapaka postoje masni jastučići, potrebno ih je odstraniti (složenija korekcija) i u tom slučaju blefaroplastika traje duže, potrebna je postoperativna antibiotska zaštita, oporavak je duži (do dva tjedna), a konačan rezultat vidljiv je tek nekoliko mjeseci poslije estetske operacije gornjih i donjih kapaka.

Nakon operativnog zahvata pacijent odmah odlazi na kućnu njegu, uz preporuku mirovanja, antibiotske zaštite i držanja hladnih obloga. Oteklina i podljevi ovise o vrsti zahvata i dobi pacijenta, a najčešće prolaze za 7-10 dana. Šavovi se vade nakon 8 dana, nakon čega je moguć povratak svakodnevnim aktivnostima. 

Priprema:

Priprema za operativni zahvat ovisi o tipu operativnog zahvata i dobi pacijenta. Uglavnom se preporuča napraviti laboratorijske pretrage, o čemu će vas liječnik informirati prilikom konzultacija za zahvat.

KOREKCIJA ODSTOJEĆIH UŠKI (OTOPLASTIKA)

Korekcija odstojećih, otklonjenih ili tzv. klempavih uški ubraja se među najčešće zahvate u estetsko-korektivnoj kirurgiji. Otklonjene odnosno tzv. klempave uši su česta deformacija, a nastaje kada se kut između ušne školjke i lubanje povećava. Odstojeće uši su isključivo estetski problem i ne predstavljaju smetnju za razvoj sluha.

Radi izbjegavanja psihičkog opterećenja za dijete, optimalno vrijeme je dob djeteta od 5-6 godine života, ali naravno da je operaciju moguće  izvesti u svakoj životnoj dobi. Postoji preko dvadesetak  tehnika  operacije odstojećih uški, a sam izbor ovisi o tipu deformacije. Dvije su osnovne deformacije: velika ušna školjka  i nedostatak brazde antheliksa.

Prilikom pregleda i tijekom razgovora doktor će detaljnije objasniti mogućnosti kirurških korekcija različitih nepravilnosti uški, predložiti najbolju metodu korekcije, reći sve o preoperativnoj pripremi i postoperativnom oporavku  (koje pretrage i laboratorijski nalazi su potrebni, što izbjegavati prije operacije i kako se ponašati nakon zahvata).

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji,  traje 1 do 1,5 sat, ovisno o tipu operativnog zahvata, a kod svih operacija rez se radi iza uške, tako da je sakriven i estetski prihvatljiv.

Nakon zahvata oko glave se stavlja elastični zavoj, pacijent dobije upute o primjeni lijekova protiv bolova i antibiotske zaštite prvih nekoliko dana, te se otpušta na kućnu njegu.

Elastični zavoj i šavovi skidaju se 7. postoperativni dan. Sljedeća tri tjedna bolesnik je obavezan nositi sportsku traku tokom noći i izbjegavati kontaktne sportove.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Saznajte prvi za naše akcije

Pretplatite se na naš mjesečni Newsletter

Obavijesti o našim uslugama i akcijama!

Društvene mreže

Novosti

Kontakt

Scroll to Top