Proktologija

Proktologija je grana medicine koja se bavi problemima, tegobama i bolestima završnog dijela debelog crijeva. Neugoda i strah ne bi trebali biti razlozi za odgađanje pregleda.

Najčešće tegobe i problemi u analnoj regiji su krvarenje, svrbež, bolovi pri pražnjenju stolice,  pojačano vlaženje, osjećaj pritiska, postojanje opipljivih čvorića… a najčešće bolesti su hemoroidi, analni apscesi, fisure, fistule, kondilomi i tumori.

S ovim problemima susreće se velik broj odraslih ljudi, zbog čega je vrlo važna brza dijagnostička obrada i primjena što efikasnijeg liječenja.

Specijalistički pregled proktologa s anoskopijom

Pregled proktologa je specijalistički pregled kirurga-proktologa koji na temelju anamneze, kliničkog pregleda te proktoskopije postavlja točnu dijagnozu bolesti debelog crijeva i propisuje terapiju.

Proktološki pregled započinje razgovorom s liječnikom (anamneza), kojom prilikom liječnik dobije uvid u sadašnje poteškoće i ranije bolesti. 

Nakon toga slijedi fizikalni pregled koji se obavlja na stolu u ležećem položaju ili se pacijent samo naginje na stol.  Pregled se sastoji od inspekcije (pregled kože oko analnog otvora i trtice), digitorektalnog pregleda (pregled prstom završetka debelog crijeva) i anoskopije ili proktoskopije (pregled završetka debelog crijeva izravnim promatranjem pomoću posebnog aparata).

Anoskop je instrument s kojim se pod kontrolom oka prikazuje analni kanal sa svojim strukturama i mogućim patološkim promjenama što uz anamnezu omogućuje postavljenje dijagnoze u velikoj većini bolesnika. Anoskopijom se dijagnosticiraju hemoroidi, fisure, kondilomi, ulceracije, povrede, polipi i tumori. Pregled anoskopom traje kratko, oko 5 minuta, a pacijent se poslije pregleda može vratiti uobičajenim aktivnostima.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Saznajte prvi za naše akcije

Pretplatite se na naš mjesečni Newsletter

Obavijesti o našim uslugama i akcijama!

Društvene mreže

Novosti

Kontakt

Scroll to Top