Proktologija

Proktologija je grana medicine koja se bavi problemima, tegobama i bolestima završnog dijela debelog crijeva. Neugoda i strah ne bi trebali biti razlozi za odgađanje pregleda.

Najčešće tegobe i problemi u analnoj regiji su krvarenje, svrbež, bolovi pri pražnjenju stolice,  pojačano vlaženje, osjećaj pritiska, postojanje opipljivih čvorića… a najčešće bolesti su hemoroidi, analni apscesi, fisure, fistule, kondilomi i tumori.

S ovim problemima susreće se velik broj odraslih ljudi, zbog čega je vrlo važna brza dijagnostička obrada i primjena što efikasnijeg liječenja.

Specijalistički pregled proktologa s anoskopijom

Pregled proktologa je specijalistički pregled kirurga-proktologa koji na temelju anamneze, kliničkog pregleda te proktoskopije postavlja točnu dijagnozu bolesti debelog crijeva i propisuje terapiju.

Proktološki pregled započinje razgovorom s liječnikom (anamneza), kojom prilikom liječnik dobije uvid u sadašnje poteškoće i ranije bolesti. 

Nakon toga slijedi fizikalni pregled koji se obavlja na stolu u ležećem položaju ili se pacijent samo naginje na stol.  Pregled se sastoji od inspekcije (pregled kože oko analnog otvora i trtice), digitorektalnog pregleda (pregled prstom završetka debelog crijeva) i anoskopije ili proktoskopije (pregled završetka debelog crijeva izravnim promatranjem pomoću posebnog aparata).

Anoskop je instrument s kojim se pod kontrolom oka prikazuje analni kanal sa svojim strukturama i mogućim patološkim promjenama što uz anamnezu omogućuje postavljenje dijagnoze u velikoj većini bolesnika. Anoskopijom se dijagnosticiraju hemoroidi, fisure, kondilomi, ulceracije, povrede, polipi i tumori. Pregled anoskopom traje kratko, oko 5 minuta, a pacijent se poslije pregleda može vratiti uobičajenim aktivnostima.

AMBULANTNO LIJEČENJE UNUTARNJIH HEMOROIDA PODVEZIVANJEM BARRON LIGATURAMA

Hemoroidi su bolne i neugodne otečene, ali normalno prisutne krvne žile u i oko anusa i donjeg dijela rektuma (završni dio debelog crijeva), koje su proširene pod pritiskom. Mogu biti vanjski i unutarnji, a različiti su i simptomi i liječenje. 

Prevencija je jedan od glavnih koraka za izbjegavanje nastanka i ublažavanje simptoma bolesti hemoroida. Glavni simptomi bolesti hemoroida su svrbež, krvarenje ili samo tragovi krvi na toaletnom papiru, osjećaj pritiska na anusu, bol (naročito prilikom stolice), a u težim slučajevima može doći i do prolapsa (izlaza) hemoroida kroz anus.

Smetnje uzrokovane tom bolešću znatno utječu na kvalitetu života, a u slučaju komplikacija mogu ozbiljno ugroziti zdravlje bolesnika.

Prehrana namirnicama s puno vlakana, unos dostatne količine tekućine, tjelesna aktivnost i regulacija stolice, mogu značajno reducirati mogućnost nastanka ove bolesti ili olakšati tegobe, ali ne predstavljaju trajno rješenje.

Ponekad je oboljelim osobama potreban određeni zahvat ili čak pravi kirurški pristup kako bi im se osigurala adekvatna kvaliteta života, stoga je važno upoznati se sa širokim spektrom mogućnosti liječenja povećanih hemoroida.

S obzirom na veličinu hemoroida, te njihovu kliničku sliku bolest se dijeli u četiri stupnja:

  • Prvi stupanj – mali, početni hemoroidi koji ne izlaze/ispadaju iz analnog kanala. Tegobe su povremeno krvarenje nakon stolice i svrbež.
  • Drugi stupanj – ispadaju iz anusa, ali se spontano vraćaju unutra. Tegobe su povremeno krvarenje nakon stolice, svrbež i pečenje, osjećaj punoće u anusu, a bolesnici mogu napipati i čvorić na anusu koji se povuče.
  • Treći stupanj – hemoroidi su stalno van anusa, ali se mogu prstima vratiti nazad u analni kanal. Tegobe su povremeno krvarenje nakon stolice, svrbež i pečenje, osjećaj punoće u anusu, a također se javljaju i “vanjski” hemoroidi u obliku „privjesaka“. Ponekad se primjećuje smeđi ili krvavi iscjedak na donjem rublju.
  • Četvrti stupanj – hemoroidi su stalno van analnog kanala i  ne mogu se niti prstima vratiti u analni kanal. Tegobe su stalna nelagoda i bol, česta krvarenja nevezana za stolicu, smeđi ili krvavi iscjedak na donjem rublju, a sve je obično praćeno velikim “vanjskim” hemoroidima

Postavljanje Barron gumi ligatura danas je metoda izbora za ambulantno liječenje hemoroida prvog do trećeg stupnja. Metoda se sastoji u tome da se specijalnim instrumentom (ligator) postave gumene omčice na svaki hemoroidalni čvor, u razmaku od mjesec dana. Omčice se postavljaju na točno određeno mjesto, tako da stisnu krvnu žilu i bez cirkulacije čvorić jednostavno nestane (nekrotizira) nakon kratkog vremena. 

Ova nekirurška metoda tzv. podvezivanje hemoroida izvodi se bez anestezije, u ambulantnim uvjetima. Sam zahvat traje kratko i postavlja se po jedna gumica na 3-4 tjedna jer toliko je potrebno ligiranom hemoroidu da otpadne, a rani na sluznici da zaraste. Ponavljanjem se postiže i veća učinkovitost. Radi se o jednostavnoj metodi za koju je potrebna suradnja i strpljivost jer se do rezultata stiže nakon određenog vremena ili ponavljanja zahvata.

Ne odgađajte pregled jer svako odgađanje dovodi do pogoršanja simptoma i otežanog daljnjeg liječenja.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Saznajte prvi za naše akcije

Pretplatite se na naš mjesečni Newsletter

Obavijesti o našim uslugama i akcijama!

Društvene mreže

Novosti

Kontakt

Scroll to Top