Radiologija

Brza i kvalitetna dijagnostika ultrazvučnim pregledima svih organskih sustava, vrhunski tim liječnika radiologa s dugogodišnjim iskustvom.

Ambulanta za radiologiju interne medicine uz bogato znanje i dugogodišnje iskustvo naših liječnika, te suvremenu opremu omogućuje brzu i kvalitetnu dijagnostiku različitih patoloških promjena i stanja svih organa i organskih sustava. Najnoviji ultrazvučni aparat omogućuje snimke najvišeg medicinskog standarda i vrhunske kvalitete.

Usluge radiološke obrade koje nudimo u centru uključuju ultrazvučnu i color-dopplersku ultrazvučnu dijagnostiku:

UZV abdomena

Pri ultrazvučnom pregledu organa abdomena obuhvaćeni su jetra, žučnjak, žučni vodovi, gušterača, slezena, bubrezi, mokraćni mjehur, prostata, te velike krve žile. Ukoliko liječnik u toku pregleda pronađe promjene koje će zahtijevati dodatnu dijagnostiku ili liječenje uputit će vas u dalji postupak.

Priprema:  Ukoliko ste naručeni u jutarnjim satima – molimo da dođete natašte. Vodu možete piti i preporuča se doći punog mjehura zbog boljeg prikaza uro-trakta. 

Ukoliko ste naručeni u popodnevnim satima ujutro možete pojesti lagani doručak (dvopek i čaj) i pet sati prije UZV abdomena ništa ne jesti, vodu piti i doći također punog mjehura.

UZV uro-trakta

Obuhvaćeni su bubrezi, mokraćni mjehur i prostata kod muškaraca. Preporuča se napraviti u slučaju simptoma: bolovi i pečenje kod mokrenja, poremećaji mokrenja, zamućen izgled mokraće, kod otečenosti nogu ili ruku (pojava edema), kod bolova u lumbalnim ložama… Ukoliko ultrazvuk uro-trakta pokaže patološke promjene osoba se upućuje urologu ili na dalju dijagnostičku obradu

Priprema: na ultrazvuku biti punog mjehura, preporuča se popiti cca 1,5 lit vode 2 sata prije pretrage i ne mokriti. Pretraga traje 15-20 minuta.

UZV dojki

Ultrazvučni pregled dojki  je neinvazivna  dijagnostička procedura koja uz pomoć ultrazvučnih valova daje podatke o  građi (strukturi) dojke i struktura u pazušnoj jami i od neprocjenjive je vrijednosti u diferencijaciji između solidnih i cističnih promjena, kao i za razjašnjenja opipljivih kvržica u dojci.

Ultrazvučni pregled može pokazati normalno tkivo dojke ili se njime otkriju dobroćudne promjene kao što su jednostavne ciste koje ne stvaraju simptome bolesti i koje ne nalažu nikakav daljnji tretman osim redovitog praćenja. Takvi nalazi obilježavaju se kao normalni nalazi. Patološki nalazi mogu se svrstati u jednu od sljedećih skupina: dobroćudni fibrozni čvorovi, kompleksnije građene ciste, sumnjive lezije ili lezije sugestivne za karcinom.

Ukoliko postoji ikakva dvojba o prirodi nalaza, pod ultrazvučnim vodstvom može se načiniti citološka punkcija i/ili biopsija i patohistološka analiza dobivenog tkiva, kako bi se dobile nove dijagnostičke i često prognostičke činjenice. 
Ultrazvučni pregled se vrši na odgovarajućem stolu/krevetu za pregled, pacijent se treba skinuti do pojasa, te zauzeti ležeći položaj na leđima ili na boku. Na kožu se primijeni gel kao pojačivač prijenosa ultrazvučnih valova. Gelom premazano područje prelazi se sondom koja odašilje zvučne valove u tkivo i prima natrag valove koji su se odbili od unutarnjih struktura te ih prenosi dalje do monitora koji prikazuje njihovu sliku.

Priprema: Nije potrebna posebna priprema. UZV dojki preporuča se raditi u vremenu od četvrtog do desetog  dana menstruacijskog ciklusa, kada su dojke manje bolne i napete, a utjecaj ženskih spolnih hormona nije toliko izražen kao u predmenstruacijskom periodu.

UZV štitnjače

Štitna žlijezda ili štitnjača ima oblik leptira i nalazi se u sredini donjeg dijela vrata. Iako izgleda krhko i bezazleno i teži samo 28 grama, regulira otkucaje srca, krvni tlak, probavni sustav, gustoću kostiju, masnoću kože, raspoloženje i misaone procese. Ako ne proizvodi uravnoteženu količinu hormona, nanosi štetu organizmu. Njena je primarna zadaća kontrola tjelesnog metabolizma, odnosno brzine kojom stanice obavljaju svoju funkciju. 

Ultrazvuk štitnjače treba napraviti ukoliko postoji sumnja na proces u štitnjači. Preporuku za ultrazvuk može dati liječnik opće medicine, na temelju subjektivnih smetnji osobe ili se pak ultrazvuk može raditi po preporuci endokrinologa (specijalista za žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem). Najčešći simptomi za poremećaj rada štitnjače su: umor, gubitak koncentracije, dobivanje na tjelesnoj težini, nesanica, usporen metabolizam, opadanje kose. Tada prvo treba napraviti laboratorijske nalaze (hormone i antitijela štitnjače), a kako bi se upotpunila dijagnoza, svakako i ultrazvuk.

Ultrazvuk štitnjače je bezbolna i jednostavna metoda pregleda, radi se u položaju ležeći na leđima. Radiolog ultrazvučnom sondom mjeri veličinu štitnjače, gleda njezinu morfologiju, eventualne čvoriće i promjene. Ne postoji posebna priprema za ultrazvuk štitnjače niti životna dob u kojoj se taj pregled treba raditi.

Ukoliko se na ultrazvuku štitnjače nađu promjene u smislu difuzne lezije ili fokalnih promjena (promijenjena struktura ili čvorići, ciste), ovisno o nalazu preporučuje se daljnja obrada: punkcija, određivanje hormona štitnjače, pregled kod endokrinologa.

Priprema: nije potrebna nikakva posebna priprema.

UZV srca 

Ultrazvuk srca (ehokardiografija) je slikovna pretraga srca kojom se može dobiti informacija o izgledu i funkciji različitih srčanih struktura. Riječ je o bezbolnoj metodi koja nema rizika i kontraindikacija te se može ponavljati više puta. Vrlo je pogodna za praćenje srčanih bolesti kroz dulji vremenski period. 

Pretragu izvodi isključivo specijalist kardiolog, bezbolna je, traje oko 30 minuta i nalaz je odmah gotov.

Ultrazvuk srca izvodi se na pacijentima koji su preboljeli srčani udar, koji imaju šum na srcu ili imaju simptome angine pektoris (osjećaj nelagode ili pritiska u prsima), kod nepravilnog rada srca, na pacijentima koji su imali neku kiruršku intervenciju na srcu, kod omaglica ili gubitka svijesti, kod niskog ili povišenog krvnog tlaka, te kod aritmije srca.

Pretraga svojim dvodimenzijalnim i trodimenzijalnim prikazom daje uvid u:

 • dimenzije srčanih struktura (obje pretklijetke i klijetke, debljina srčanog mišića, promjer aorte – najveće arterije ljudskog tijela koja dovodi krv bogatu kisikom u sve dijelove tijela),
 • srčane zaliske (izgled i funkciju),
 • stanje perikarda (srčane ovojnice),
 • oblik i strukturu promjena srčanih kaviteta (šupljina) kod raznih srčanih bolesti,
 • disfunkcije ventrikula (srčane klijetke) – sistoličke i dijastoličke,
 • hipertrofiju (uvećanje mišićne mase),
 • dilataciju (proširenje organa),
 • prisutnost neželjenih tvorbi unutar srčanih šupljina (ugrušci, dobroćudni ili zloćudni  tumori),
 • nastale abnormalnosti.

Tijekom snimanja pacijent leži na leđima ili boku svučen do pojasa. Liječnik na prsa stavlja gel koji omogućuje bolju provodljivost ultrazvučnih impulsa, a time i kvalitetniju sliku koja se javlja na ekranu aparata. Za pregled nije potrebna posebna priprema.

UZV prostate

Ultrazvučnim pregledom dobiva se slika kojom se jasno uočava veličina, struktura građe prostate (ujednačenost -homogenost ili neujednačenost-nehomogenost), postojanje čvora ili ciste u prostati, postojanje kalcifikata (ovapnjenja ) u prostati ili nekih drugih abnormalnosti strukture i građe prostate. Tumor prostate najrašireniji je oblik tumora u muškaraca, redoviti pregledi nužni su u prevenciji te bi periodične kontrole prostate za muškarce trebale biti uobičajeni dio brige za zdravlje.

Priprema: na pregled je potrebno doći punog mjehura.

UZV vrata

Ultrazvuk vrata obuhvaća limfne čvorove, žlijezde slinovnice, štitnjaču i paratiroidne žlijezde, mišiće, te ciste i druge eventualne strukture na vratu. 

UZV limfnih čvorova (vrat, aksile, prepone)

Ultrazvučni pregled svih limfnih čvorova vrata, aksila (pazuha), te prepona (ingvinuma), kojim se procjenjuje njihova veličina, struktura, prokrvljenost i brojnost. Svako povećanje limfnih čvorova treba detaljno ispitati ukoliko se ne može povezati s upalnim procesom. Ultrazvuk se preporuča učiniti kod uvećanih i bolno osjetljivih čvorova.

UZV žlijezda slinovnica

Slinovnice su žlijezde koje su  smještene su oko usne šupljine i ždrijela, a njihova je funkcija  proizvodnja sline, koja se izlučuje u usnu šupljinu, osiguravajući joj vlažnost.  Do poremećaja u radu žlijezda slinovnica i pojave kliničkih simptoma mogu dovesti opstrukcija istjecanja sline, upala, infekcija i tumori. Bolesti žlijezda slinovnica liječi specijalist otorinolaringolog i kirurg glave i vrata, a jedna od metoda u dijagnosticiranju bolesti ili poremećaja je ultrazvučni pregled.

UZV pleure (plućne ovojnice)

Pleuralni izljev je nenormalno nakupljanje tekućine u pleuralnom prostoru. Prekomjerna količina tekućine može se nakupiti iz više razloga: zatajenje srca, ciroza jetre, upala pluća…  Najčešći simptomi i indikacija za ultrazvuk plućne ovojnice su zaduha i bol u prsima.

UZV aksila (pazuha)

Ultrazvučnim pregledom limfnih čvorova u pazušnoj jami procjenjuje se njihova brojnost, veličina, struktura..  

UZV masnih tvorbi i drugih površinskih struktura

Masne tvorbe ili lipomi su benigne izrasline koje nastaju kao posljedica nagomilavanja masnih ćelija ispod površine kože. Osim što su ponekad estetski nepoželjni, mogu predstavljati i zdravstveni problem. Ateromi ili lojne ciste benigne su izrasline u području kože i potkožnog tkiva, a nastaju zbog pojačanog lučenja i začepljenja izvodnog kanala žlijezde lojnice. U većini slučajeva dijagnosticiranja navedenih benignih izraslina dovoljan je fizički pregled lliječnika, no u slučaju bilo kakve sumnje ili nesigurnosti preporuča se učiniti ultrazvučni pregled.

UZV kukova za bebe

Ultrazvučni pregled kukova novorođenčadi spada u najvažnije preventivne preglede u razvoju dojenčeta i jedina je pouzdana metoda koja može isključiti ili potvrditi razvojni poremećaj zgloba kuka djeteta. Pregled se obavlja u dobi od 4. do 8. tjedna starosti. Bezbolan je i potpuno neškodljiv za dijete. 

UZV koštano-zglobnog sustava (zglobovi, mišići, tetive, ligamenti)

Ultrazvučni pregled koštano-zglobnog sustava omogućava uvid u meka tkiva koja su zahvaćena raznim patološkim procesima uslijed ozljede, prenaprezanja, upale, infekcije, tumora, te promjena u sklopu degenerativnih bolesti. Najčešće se u ZC Novamed obavljaju ultrazvuk ramena, lakta, šake, koljena, stopala, mišića i tetiva…

UZV prepona

Prepone su dio gdje se dodiruju unutarnje, gornje bedro i donji dio abdomena. Indikacija za obavljanje ultrazvučnog pregleda može biti bol ili nelagoda u području prepona, te pipanje otekline – uvećanog limfnog čvora ili kile (bruha).

UZV i CD penisa, testisa i ingvinalnih regija

Dopplerski ultrazvučni pregled je posebna ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila penisa, testisa i okolnih tkiva. Pretragu se preporuča učiniti za analizu  postojanja tvorbe koju je pacijent napipao, dijagnozu traume navedenog područja, dijagnozu uzroka boli ili naticana, detektiranja oblika impotencije…

UZV i CD arterija nogu ili ruku 

Color doppler arterija neinvazivna je i bezbolna metoda kojom se omogućava uvid u anatomsku i funkcionalnu promjenu na arteriji (eventualna suženost ili začepljenost), te se ocjenjuje protok krvi kroz arterije ekstremiteta. Za pregled nije potrebna posebna priprema.

UZV i CD vena nogu ili ruku

Opcija u ultrazvučnom pregledu kojom se mjeri protok kroz krvne žile – brzina i smjer protoka. Pregledom je moguće ustanoviti postojanje abnormalnih proširenja ili suženja te eventualno začepljenje krvnih žila. Pretragom se utvrđuju proširene vene i određuje se stupanj venskog protoka koji je slabiji. Ovisno o stupnju protoka predlaže se daljnji postupak (za noge primjerice kompresivne čarape, laserski zahvati). Color doppler vena treba napraviti u slučaju sumnje na duboku vensku trombozu (natečenost, crvenilo), kod bolova u mišićima nogu pri hodu ili ruku pri radu, kod vidljivih promjena boje i temperature ekstremiteta, gangrenoznih promjena, oteklina nogu ili ruku, te vidljivo proširenih vena. Ultrazvučni pregled vena sastavni je dio preoperativne pripreme za operaciju proširenih površinskih vena. Za color doppler vena nije potrebna posebna priprema. Savjetujemo vam da obučete udobnu odjeću kako bi vaši ekstremiteti bili jednostavno dostupni za pregled.

UZV i CD abdominalne aorte i arterija zdjelice

Ultrazvučna color doppler metoda kojom se omogućava otkrivanje vrećastih proširenja (aneurizmi) u području abdomena, a koje mogu uslijed jakog proširenja dovesti do prsnuća koje može biti uzrok nagle smrti. Obično se javljaju kod neuobičajeno visokog krvnog tlaka, izražene ateroskleroze, ali mogu biti i prirođene.

UZV i CD bubrega, renalnih arterija i nadbubrežnih žlijezda

Color-doppler ultrazvučni pregled bubrega, renalnih (bubrežnih) arterija i nadbubrežnih žlijezda omogućava  pregled arterijskih i venskih struktura bubrega, odnosno protok krvi kroz bubrežne arterije. CD renalnih arterija potreban je tijekom kardiološke, nefrološke, urološke i dijabetološke obrade akutnih ili kroničnih smetnji funkcije bubrega kao i nekih upalnih procesa, aterosklerotske bolesti (ovapnjenja arterija sa sumnjom na suženja ili začepljenja), kod dijagnostičke obrade uzroka povišenog tlaka, kod tumora bubrega, kod nekih autoimunih bolesti, dijabetesa i ostalih stanja kod kojih je nužna pomna i kvalificirana analize krvožilnog arterijskog i venskog raspleta u bubrezima te analiza arterijskog i venskog protoka. Nadbubrežna žlijezda jedna je od najznačajnijih žlijezda u organizmu, koja proizvodi hormone veoma značajne za rad cijelog organizma. 

Nalaze se iznad bubrega i vrlo su male, i kada nema abnormalnosti, na ultrazvuku su gotovo nevidljive.

Priprema: Dva dana prije pregleda ne uzimajte hranu koja napuhuje (svježe voće, mahunarke,  povrće, mlijeko i mliječne proizvode) i gazirana pića  (gaziranu vodu, obojene gazirane napitke). Večer prije pretrage pojesti samo žgance, na dan pretrage ujutro lagani doručak (kruh, žganci), 5 sati prije pretrage ništa ne jesti.

UZV i CD karotidnih i vertebralnih arterija

Omogućava detaljni prikaz karotidnih i vertebralnih arterija u području vrata, te se može precizno utvrditi pojava i stupanj aterosklerotskih naslaga na žilama i suženje krvnih žila sa smetnjama protoka krvi.

Ovom pretragom pravovremeno se može detektirati rizik za nastanak moždanog udara, te se preporuča osobama koje u anamnezi imaju ili se liječe od povišenog krvnog tlaka, povišenih masnoća u krvi, dijabetesa, te ako imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu za moždani udar ili srčane bolesti. Za pretragu nije potrebna priprema.

CITOLOŠKA PUNKCIJA UZ KONTROLU ULTRAZVUKA

Citološka punkcija minimalno je invazivna dijagnostička metoda prilikom koje se uzima uzorak iz tkiva ili samo tkivo kako bi se obradilo citološki i utvrdila priroda punktirane tvorbe.

našem zdravstvenom centru radimo punkcije:

 • tvorbi na dojci
 • tvorbi na štitnjači
 • limfnih čvorova
 • potkožnih tvorbi (lipomi, ateromi….)

Punkcija se izvodi tankom iglom uz kontrolu ultrazvuka (ultrazvučna sonda omogućuje praćenje položaja igle). Nakon dezinfekcije kože iznad lezije ili organa, tankom se iglom uđe u tvorevinu, uzme se uzorak, te se šalje na citološku obradu. Sama punkcija traje svega nekoliko minuta, a uz izuzetnu pažnju liječnika citologa pri samom zahvatu bol je minimalna.

Nalaz citologa ukazuje radi li se o normalnom tkivu, upali ili dobroćudnom, odnosno zloćudnom tumoru.

Primjena punkcije u otkrivanju malignih bolesti izrazito je vrijedna metoda zbog svoje visoke dijagnostičke točnosti.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Saznajte prvi za naše akcije

Pretplatite se na naš mjesečni Newsletter

Obavijesti o našim uslugama i akcijama!

Društvene mreže

Novosti

Kontakt

Scroll to Top