Dječja stomatologija – pedodoncija

Održavanje zdravlja zuba počinje u najranijoj dobi. Ne odgađajte prvi posjet ordinaciji i uklonite mališanima strah od stomatologa

Pedodoncija je grana stomatologije koja se bavi dječjim zubićima. Kakav će dijete imati odnos prema stomatologu ovisi o ranim danima i našoj sposobnosti da mu uklonimo strah od stomatoloških intervencija. Zato je važno što ranije zakazati prvi posjet stomatologu, čak i ako dijete ne treba pomoć, kako bi se upoznalo sa stomatološkom ordinacijom i ondje se osjećalo ugodno jednom kada mu bude potrebna bilo kakva intervencija na zubima. Kod djece je potrebno posvetiti pažnju mliječnim zubima jednako kao i trajnima te pratiti njihovu izmjenu.

LIJEČENJE MLIJEČNIH ZUBA

Iako će ispasti, zdravlje mliječnih zuba nikako ne smijemo zanemariti. Oni, naime, pomažu trajnim zubima da izrastu na pravo mjesto jer ih usmjeravaju. Ako mliječni zubi nisu zdravi, mogu oštetiti i susjedne trajne zube i izazvati upale. Zato je važno dijete dovoditi na kontrolne preglede, kako bi se problemi sanirali na samom početku. Karijesi se na ovim zubima mogu ukloniti bezbolno, a u našoj poliklinici doktori dentalne medicine posebno paze da se djeca u zubarskoj stolici osjećaju sigurno i ugodno.

PEČAĆENJE FISURA

Fisure su brazde ili usjekline na stražnjim zubima i nisu kod svakoga jednake. Kod nekih su ljudi dublje, a kod drugih pliće. Dublje su povoljna mjesta za zadržavanje hrane i posljedični nastanak karijesa. Kako bismo to spriječili, uobičajeno je pečatiti ta mjesta jednom kada djetetu niknu prvi trajni zubi (oko sedme godine). Osim toga, zatvaranje usjeklina na ovaj način omogućuje i bolju higijenu. Ovaj je postupak bezbolan, ne uključuje brušenje zuba i po zubu traje tek nekoliko minuta pa nije zahtjevan za dijete.

FLUORIDACIJA

Dječje zube možemo zaštititi od karijesa i premazivanjem zuba fluorom. Mogu se premazivati i mliječni i trajni zubi. Njihova caklina time postaje čvršća i otpornija, a ovaj postupak čak može pomoći i zaustavljanju širenja karijesa ako se pojavi te ozdravljenju zuba. I ovaj postupak spada u preventivnu stomatologiju te je bezbolan i nije nimalo neugodan. Preporučuje se svoj djeci.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Saznajte prvi za naše akcije

Pretplatite se na naš mjesečni Newsletter

Obavijesti o našim uslugama i akcijama!

Društvene mreže

Novosti

Kontakt

Scroll to Top