Restaurativna stomatologija i endodoncija

Bez obzira na opseg oštećenja zuba te koliko god boli, naš stručan tim će ga inovativnim metodama liječiti, ukloniti svaku nelagodu te ga vratiti u funkcionalno stanje

Uz sva moderna dostignuća stomatologije, liječnici dentalne medicine još uvijek se najviše bave restaurativnom stomatologijom jer za njom postoji najviše potrebe.

Restaurativna stomatologija je ono što svi poznajemo kao „popravljanje“ zuba tj. uklanjanje karijesa, eventualno liječenje zuba zahvaćenih karijesom te potom nadograđivanje onog dijela zuba koji smo uklonili. Restaurativna stomatologija često je nemoguća bez endodoncije. Dok se restaurativna stomatologija bavi vanjskim dijelom zuba, endodoncija se bavi dubljim strukturama zuba poput zubne pulpe, zubnih kanala i korijena.

Naš stomatološki tim posvećen je liječenju svakog zuba, bez obzira na opseg oštećenja. U dogovoru s pacijentom naći ćemo najbolje metode i kod teških oboljenja zuba, kako bismo izbjegli vađenje te sanirali zub i vratili ga u zdravo i funkcionalno stanje koje pacijenta ujedno i estetski zadovoljava. Danas je to i mnogo lakše jer na raspolaganju imamo moderne tehnike i materijale zbog kojih je, jednom kad je liječenje završeno, laičkom oku teško vidjeti da je na zubu rađen bilo kakav zahvat.

ZUBNI ISPUNI

Zubni ispuni ili, kako ih se popularno zove, zubne plombe služe nadogradnji karijesom ili lomom oštećenog zuba. U današnje vrijeme ispuni tj. plombe bojom, teksturom i kvalitetom oponašaju prirodan zub i zato su u potpunosti istisnule amalgamske plombe. Moderni materijali od kojih se izrađuju vrlo se brzo stvrdnu pa pridonose smanjenu nelagode kod pacijenta, a on odmah nakon ugradnje može jesti.

Uz klasične bijele ispune, koji potpuno nalikuju zdravom zubu te ih je najbolje primijeniti kod potrebe za malim korekcijama, danas su dostupni i tzv. Inlay, Onlay i Overlay  ispuni.

  1. Inlay se polaže unutar zuba i zamjenjuje onaj dio koji je odstranjen zbog karijesa.
  2. Onlay zahvaća veću površinu, pa i onu koja se dodiruje sa suprotnim zubom.
  3. Overlay, prekriva zub i obuhvaća i njegov vanjski dio i ugrađuje se kod većih nedostataka.

Razlika između ovih nadomjestaka i klasičnih ispuna je u tome da se oni izrađuju u stomatološkom laboratoriju i gotovi se ugrađuju na zub, za razliku od bijelog ispuna koji se oblikuje u samoj usnoj šupljini. 

Ti moderni nadomjesci su čvršći od klasičnih ispuna, pri ugradnji zahtijevaju manje brušenja zdravog dijela zuba te ne mijenjaju boju poput klasičnih plombi nakon nekog vremena. Stoga ih uglavnom nije potrebno mijenjati što je obično slučaj kod klasičnih ispuna.

ENDODONCIJA

Kada je karijes velik, odnosno proširi se u dubinu zuba, može zahvatiti zubnu pulpu, živac i korijen zuba. To izaziva upalu i bolove i zahtijeva tzv. endodontsko liječenje – dakle, liječenje unutar zuba. Stomatolog tada liječi zub puneći kanale različitim lijekovima kako bi uklonio upalu. Ako je potrebno, može na neko vrijeme ostaviti lijek u zubu te ga zatvoriti privremenim ispunom. Nakon liječenja, uklanja zahvaćeno tkivo zuba, čisti zubne kanale i restaurira zub nekom od ranije opisanih metoda, ovisno o potrebama, ali i željama pacijenta. Kako stanja u stomatologiji koja zahtijevaju endodontske zahvate ponekad mogu biti bolna, u našoj poliklinici vodimo računa da se pacijentu olakša ovaj proces i, po potrebi, ukloni svaki pa i najmanji bol različitim oblicima anestezije i svjesnom sedacijom.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Saznajte prvi za naše akcije

Pretplatite se na naš mjesečni Newsletter

Obavijesti o našim uslugama i akcijama!

Društvene mreže

Novosti

Kontakt

Scroll to Top