Estetska stomatologija

Savršen osmijeh bliži je nego ikad prije. Uz modernu tehnologiju i suvremene materijale možete imati baš onakve zube o kakvima ste uvijek maštali

SMILE DESIGN

Gotovo je sa stomatološkim zahvatima s kojima klijent nije zadovoljan ili su ispali drugačije nego što je očekivao! Smile Design je program koji na temelju oblika i karakteristika lica izračunava, vizualizira i kreira osmijeh koji optimalno odgovara licu pacijenta. Ovim programom mogu se predočiti i potom klijentu predložiti korekcije oblika, boje i položaja zuba. Također, program pacijentu omogućava da sudjeluje u procesu odabira konačnog rezultata. Kombinirajući stručan i individualan pristup te želje pacijenta, kreiramo savršen osmijeh. Ovom metodom zubi se mogu vizualno izravnati, može se promijeniti njihov oblik prema želji klijenta te prilagoditi druge detalje poput odnosa zubnog mesa i samih zuba, uklanjanja mrlja, oštećenja i slično.

LJUSKICE

Nemali broj ljudi nezadovoljan je estetskim izgledom svojih zuba. Iako su im zubi zdravi, estetski nisu privlačni, što može rezultirati gubitkom samopouzdanja. Moderna stomatologija doskočila je tom problemu takozvanim ljuskicama. Keramičke ljuskice su estetski protetski nadomjesci koji se lijepe na vanjsku površinu zuba te se na taj način korigira oblik, veličina, širina, dužina, položaj te boja zuba, a sve prema individualnim potrebama. Keramika od koje su načinjene estetskim i optičkim svojstvima imitira prirodnu caklinu. Kandidati za ljuskice su osobe koje imaju u većoj mjeri zdrave i očuvane zube bez velikih ispuna i koji prvenstveno nisu zadovoljni oblikom i bojom zuba. Prednost ljuskica u odnosu na krunice je u tome što zahtijevaju puno manju preparaciju, odnosno debljinu zuba koju je potrebno izbrusiti, pri čemu se uklanja samo površinski sloj kako bi se ljuskice mogle pričvrstiti na zub. Tako savršen osmjeh može nastati u samo nekoliko posjeta stomatologu.

BEZMETALNA KERAMIKA

Bezmetalna keramika sve je češće materijal odabira za izradu protetskih nadomjestaka, osobito u „zoni osmijeha“. Za razliku od metal-keramičkih protetskih nadomjestaka, bezmetalna keramika u svojoj podlozi nema metal. Upravo zbog toga ovaj materijal propušta prirodnu svjetlost što omogućava maksimalnu imitaciju prirodne cakline zuba, a pritom se ne pojavljuje ni prosijavanje tamnog metalnog ruba uz zubno meso što je slučaj kod metalne keramike. Zbog svega navedenog postiže se vrhunska estetika zuba, kao ni s jednim drugim materijalom.

Protetski nadomjesci izgrađeni od bezmetalne keramike mogu biti ljuskice, zubne krunice i mostovi te zubne krunice na implantatima. Ljuskice se koriste kao protetsko rješenje kod osoba koje nisu zadovoljne bojom i oblikom zuba, a imaju relativno zdrave zube bez većih ispuna, a krunice su indicirane kod osoba koje imaju liječene zube, velike ispune na zubima ili jake žvačne kretnje.

Mostovi su protetski nadomjesci kojima se nadoknađuje nedostatak jednog ili više zuba brušenjem susjedna dva zuba koji služe kao sidrište za nadomjestak.

Vrste bezmetalne keramike su litij-disilikatna („e – max“) i cirkon keramika. Obje imaju vrhunska gore navedena svojstva.

IZBJELJIVANJE

Boja zuba jedna je od prvih karakteristika koje primijetimo na nečijem osmijehu. Uvjetovana je genetski, ali i prehrambenim i higijenskim navikama. 

Izbjeljivanje zuba je proces kojim se mijenja nijansa zuba u svjetliju od postojeće. Idealni kandidati za ovaj postupak su osobe koje imaju zdrave zube te su zadovoljne njihovim oblikom, ali ne i bojom.

Sredstva za izbjeljivanje zuba baziraju se na vodikovom i karbamid peroksidu koji oksidacijskim procesom u dentinu uklanjaju nečistoće te na taj način posvjetljuju zube.  Potpuno su bezopasna ukoliko se primjenjuju na pravilan način, pod kontrolom stručnog stomatologa.

Naš stomatološki tim koristi tri vrste izbjeljivanja:

  1. Ordinacijsko izbjeljivanje podrazumijeva da sredstvo za izbjeljivanje na pacijentove zube aplicira stomatolog. Neposredno prije primjene, na zubno se meso postavlja zaštita. Sredstvo postavljeno na zube nakon 20 minuta se ispire te se cijeli proces ponavlja još jednom ili dvaput, odnosno dok se ne postigne željena nijansa.
  2. Izbjeljivanje udlagama pacijent provodi kod kuće. Sredstvo za izbjeljivanje je nešto slabije koncentracije nego u slučaju ordinacijskog izbjeljivanja te se postavlja u individualizirane udlage koje se nose preko noći tijekom 7 – 10 dana dok se ne postigne željena nijansa.
  3. Endodontsko izbjeljivanje se primjenjuje u slučajevima endodontski liječenih zuba koji su promijenili boju te su u odnosu na druge zube tamniji. Sredstvo za izbjeljivanje se postavlja na ulaz u liječeni dio korijenskog kanala zuba, privremeno se zatvara te se ostavlja da djeluje nekoliko dana. Cijeli se proces može ponoviti nekoliko puta, dok se ne postigne željena nijansa.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Saznajte prvi za naše akcije

Pretplatite se na naš mjesečni Newsletter

Obavijesti o našim uslugama i akcijama!

Društvene mreže

Novosti

Kontakt

Scroll to Top