Gastroenterologija

Grana interne medicine koja se bavi proučavanjem bolesti probavnog sustava (jednjaka, želuca, tankog crijeva, debelog crijeva, jetre, gušterače i žučnog sustava).

GASTROENTEROLOŠKI PREGLED

Pregled interniste gastroenterologa koji na temelju anamneze, kliničkog pregleda i dijagnostičkih pretraga i procedura postavlja preciznu dijagnozu i propisuje terapiju.

Gastroenterolozi su fokusirani na dijagnozu i liječenje bolesti jednjaka, želuca, tankog i debelog crijeva, jetre, žučnjaka i gušterače.

To između ostalog  uključuje široki spektar stanja kao što su:

 • Bolovi u trbuhu
 • Preventivni pregledi debelog crijeva    
 • Polipi debelog crijeva                
 • Karcinom debelog crijeva        
 • Konstipacija, nadutost
 • Chronova bolest, Ulcerozni kolitis
 • Proljev
 • Otežano gutanje                    
 • Divertikuloza crijeva                    
 • Žgaravica                      
 • Gastritis   
 • Ulkusna bolest jednjaka, želuca i dvanaesnika
 • Hepatitis
 • Hijatalna hernija (želučana kila)
 • Loša probava
 • Iritabilno crijevo
 • Žutica
 • Jetrene bolesti
 • Gubitak apetita
 • Mršavljenje
 • Krvarenje iz debelog crijeva
 • Hemeroidi

U našem centru u okviru gastroenterološke ambulante osim gastroenterološkog pregleda možete obaviti i laboratorijsku dijagnostiku, ultrazvuk, gastroskopiju, rektoskopiju, kolonoskopiju, kolonoskopiju u anesteziji.

Za pregled gastroenterologa nije potrebna posebna priprema, preporuča se ponijeti nalaze (laboratorijska obrada i sl.) ukoliko ih pacijent posjeduje.

GASTROSKOPIJA (Ezofagogastroduodenoskopija)

Gastroskopija je endoskopska dijagnostička pretraga koja nam omogućuje prikaz sluznice i unutrašnjosti ždrijela, jednjaka, želuca i dvanaesnika. Navedena pretraga je nezaobilazna metoda dijagnostike u bolesnika s problemima gornjeg dijela probavnog sustava

Pretragu se preporuča bolesnicima koji imaju:

 • Mučnine, povraćanje ili proljev koji traju dulje vrijeme
 • GERB ili gastroezofagealnu refluksnu bolest karakteriziranu osjećajem vraćanja kiselog sadržaja, žgaravicom ili pečenjem u području prsne kosti
 • Bol u gornjem dijelu trbuha
 • Crnu stolicu ili krv u povraćenom sadržaju
 • Otežano gutanje ili osjećaj zaostajanja zalogaja hrane
 • Patološke rezultate nalaza drugih dijagnostičkih metoda (rendgen, magnetna rezonanca, računalna tomografija..)
 • Praćenje cijeljenja ulkusnih ili drugih upalnih promjena odnosno procjene izraslina (polipa ili tumora) primijećenih na sluznici

Priprema

Na dan pregleda preporuča se doći natašte. Ako se pretraga obavlja u popodnevnim satima dozvoljen je lagani doručak (pecivo i čaj) i to najmanje 5 sati prije obavljanja pretrage. Osoba ne smije uzimati ništa na usta 5 sati prije samog postupka ili čak i dulje ako se sumnja na otežano pražnjenje želuca. Pušači barem 2 – 3 sata prije gastroskopije ne smiju pušiti. Većina lijekova može se nastaviti uzimati nesmetano, no svakako se treba dodatno posavjetovati s liječnikom s obzirom na to da je kod nekih lijekova (antidijabetici i antikoagulansi) potrebno podešavanje doze ili čak izostavljanje terapije.

Npr. ako uzimate lijekove koji sprječavaju zgrušavanje krvi (Marivarin, Sintrom, Pelentan i sl.), prekinite njihovo uzimanje 5 dana prije pretrage. Sedam dana prije gastroskopije treba prestati uzimati preparate željeza,  acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin i sl.), antireumatike (Knavon, Voltaren i sl.).

Ako uzimate sredstvo protiv nakupljanja krvnih pločica (Zyllt, Pigrel), prekinite ga 5 dana prije pretrage. Druge lijekove koje inače uzimate možete uzeti nakon učinjenog pregleda.

Morate upozoriti liječnika na sve bolesti od kojih se liječite i na alergije za koje znate.

Opis pretrage:

Tijekom gastroskopije bolesnik se nalazi u ležećem položaju, na lijevom boku, a u usta mu se postavlja usnik (tubica) koji je potrebno lagano prihvatiti zubima (služi za zaštitu zuba, ali i endoskopskog aparata).

Prije samog početka pretrage, liječnik koristi lokalni anestetik (u spreju) koji aplicira u ždrijelo kako bi smanjio osjet i refleks povraćanja koji se može javiti prilikom prolaska endoskopa kroz grlo.

Liječnik kroz usnik pažljivo uvodi endoskop (instrument vrlo savitljive, tanke i glatke cijevi debljine 6 – 8 mm, s rasvjetom na vrhu), za koje vrijeme je vrlo bitno da pacijent sluša i slijedi upute liječnika. Izuzetno je važno da, unatoč nelagodi koja je prisutna tijekom pregleda, bolesnik bude što opušteniji kako bi uvođenje endoskopa bilo što laganije, a time i konačna izvedba pretrage. Postupak u principu ne boli, ali može biti malo neugodan.

Kamera na endoskopu šalje sliku unutrašnjosti vašeg želuca na ekran kojeg analizira vaš liječnik. U našem centru pretraga gastroskopije uključuje i brzi ureaza test na želučanu bakteriju Helicobacter pylori. Rezultati testa gotovi su do 15-ak minuta nakon pretrage.

Detaljnim prikazom sluznice traži se upala, iritacija, vrijed (čir) ili izrasline. Ako je potrebno, liječnik će uzeti uzorak tkiva (bioptat) za patohistološku analizu (PHD). Postupak se obavlja brzo i uglavnom bezbolno. Po završetku, endoskop se izvlači brzo i jednostavno.

Nakon završene gastroskopije bolesniku će biti objašnjen nalaz pretrage. U slučaju patološkog nalaza liječnik će bolesniku razjasniti prirodu poremećaja i potrebu dodatne obrade i terapije.

Bitno je da pacijent 1-2 sata nakon lokalne anestezije ništa ne jede i ne pije jer hrana i piće mogu otići u dušnik. Većina bolesnika se osjeća sasvim dobro vrlo brzo nakon pregleda, no dio njih ipak osjeća određenu slabost i nelagodu, u tom slučaju  preporuča se pošteda od većih napora do kraja dana. Obzirom da se tijekom pregleda kroz aparat upuhuje zrak radi boljeg prikaza sluznice, nakon pretrage bolesnici najčešće osjećaju nadutost.

Gastroskopija u anesteziji:

U ZC Novamed obavljamo i gastroskopiju  u općoj anesteziji. Takva anestezija je intravenozna i kratkotrajna, a primjenjuje se  s ciljem da smanji osjećaj neugode koju pretraga  uzrokuje. Postupak je siguran i provodi se rutinski.   Dobro ga podnose i starije osobe te općenito bolesne  osobe kod kojih se  želi izbjeći naprezanje i bol kod dijagnostičke pretrage.

Za gastroskopiju u anesteziji potrebno je prije pretrage obaviti preanestezijsku obradu (krvne pretrage: SE, KKS, urea, kreatinin, AST, ALT, GUK, Kalij, Natrij, PV-INR; urin, te EKG), prema kojoj će liječnik anesteziolog procijeniti mogućnost anestezije.

Nakon dovršene pretrage pacijent se odmah budi, a otpušta se kući kada liječnik procijeni da je djelovanje lijekova prestalo, u pravilu najduže nakon sat vremena.

Iako je buđenje iz anestezije vrlo brzo i bez ikakvih posljedica, refleksi i prosuđivanje su neko vrijeme malo usporeni. Stoga ne smijete voziti automobil ostatak dana, a na pregled je potrebno doći u pratnji.

KOLONOSKOPIJA

Kolonoskopija je dijagnostička metoda pretrage u gastroenterologiji koja omogućuje vizualni pregled cijelog debelog crijeva i dijela tankog crijeva. Ova procedura pregleda je sigurna i efikasna jer pomoću kamere na vrhu aparata pokazuje vrlo jasnu sliku sluznice crijeva. U usporedbi s ostalim metodama posebno je korisna u otklanjanjima lezija, a posebno adenoma. Glavna prednost je što se tijekom zahvata može izvesti terapijska intervencija uklanjanja tvorbi i biopsija istih za potrebe patohistološkog nalaza.

Kolonoskopija se radi kada želimo otkriti uzrok krvarenja (vidljivog ili nevidljivog golim okom) ili uzrok anemije, kod promjene ritma pražnjenja stolice (zatvor se izmjenjuje sa proljevom), kod nadutosti, bolova u trbuhu i sličnih poteškoća. Njome otkrivamo upalne bolesti crijeva, polipe koji mogu biti uzrokom krvarenja, karcinome i ostale zloćudne tumore debelog crijeva.

Preporuča se i kao preventivni pregled iznad pedesete godine života, zbog povećale učestalosti tumora debelog crijeva u zrelijoj životnoj dobi,  a ako je obiteljska anamneza pozitivna, potrebno ju je prvi put napraviti i desetak godina ranije.

Opis pretrage:

Za vrijeme obavljanja pretrage pacijent leži na lijevom boku. Liječnik kroz cijev kolonoskopa (tanak, savitljivi instrument koji na vrhu ima kameru sa uvećanjem) upuhuje manje količine zraka kako bi se crijevo proširilo te na taj način unutrašnjost crijeva mogla analizirati.

Bolnost za vrijeme kolonoskopije je vrlo subjektivna i ovisi o nekoliko čimbenika (pragu boli pacijenta, eventualnim promjenama sluznice, postojanju priraslica..). Ono što najviše boli kod kolonoskopije je ´napuhavanje´ crijeva zrakom te je zato potrebno tokom zahvata liječniku pravovremeno i točno ukazivati na stupanj boli kako bi on mogao reagirati odnosno smanjiti upuhavanje zraka u crijeva.

Priprema:

Kolonoskopija zahtjeva prethodnu pripremu s kojom će vas upoznati naše osoblje. Važno je napomenuti da u cilju kvalitetno i potpuno obavljene pretrage, crijeva moraju biti u potpunosti prazna prije pregleda, te da je u vašem interesu da se strogo pridržavate uputa. 

Ako uzimate lijekove koji sprječavaju zgrušavanje krvi (Marivarin, Martefarin , Sintrom, Pelentan i sl.), prekinite njihovo uzimanje 5 dana prije pretrage, zbog eventualnog uzimanja tkiva za patohistološku analizu (PHD). Na pretragu je potrebno donijeti i stare nalaze (ukoliko ih pacijent posjeduje), vezane uz trenutni problem radi kojeg se radi zahvat, kao i spisak lijekova koje trenutno koristi.          

KOLONOSKOPIJA U ANESTEZIJI

U poliklinici Novamed možete obaviti i kolonoskopiju pod anestezijom (opća anestezija, kratkotrajna, intravenozna), kojom se mogu olakšati tegobe prilikom pretrage. Prema nekim autorima, primjenom anestezije smanjuje se broj neuspješno obavljenih kolonoskopskih pregleda do samog kraja tj. utoka debelog u tanko crijevo. Ukoliko pregled crijeva nije obavljen do kraja povećava se rizik od mogućnosti promašaja polipa odnosno karcinoma. Kratkotrajna intravenozna anestezija je privremeni gubitak svijesti poput dubokog sna, praćen neosjetljivošću na bol, opuštanjem mišića i zaboravom događaja tijekom pregleda. Tijekom anestezije prati se srčana aktivnost pacijenta, koncentracija kisika u krvi i krvni tlak, a postupak nadzire i lijekove primjenjuje liječnik specijalist.

Za kolonoskopiju u anesteziji potrebno je prije pretrage obaviti preanestezijsku obradu (krvne pretrage: SE, KKS, urea, kreatinin, AST, ALT, GUK, Kalij, Natrij, PV-INR; urin, te EKG), prema kojoj će liječnik anesteziolog procijeniti mogućnost anestezije. Ukoliko bolujete od kroničnih bolesti ili uzimate terapiju za srce potrebno je isto napomenuti prilikom dogovaranja pretrage. Na dan anestezije obavezno biti natašte, doći bez laka ili gela na noktima, te bez nakita.

Nakon dovršene pretrage pacijent se odmah budi, a otpušta se kući kada liječnik procijeni da je djelovanje lijekova prestalo, u pravilu najduže nakon sat vremena. Iako je buđenje iz anestezije vrlo brzo i bez ikakvih posljedica, refleksi i prosuđivanje su neko vrijeme malo usporeni. Stoga ne smijete voziti automobil ostatak dana, a na pregled je obavezno doći u pratnji.

REKTOSIGMOIDOSKOPIJA      

REKTOSIGMOIDOSKOPIJA je pregled završnog dijela debelog crijeva (sigmoidnog crijeva i rektuma). savitljivim, optičkim instrumentom (sigmoidoskop, dužine 50 cm) s izvorom hladnog svjetla koji omogućuje prikaz svih anatomskih struktura silaznog dijela debelog crijeva, kao i patološke promjene u samom crijevu (tumori, krvarenja, divertikulum). Rektosigmoidoskopija se izvodi u slučajevima krvarenja iz debelog crijeva (pojava krvi u stolici), pojave sluzi u stolici, boli u predjelu čmara ili debelog crijeva, čestih izostanaka stolice po nekoliko dana, proljeva s primjesama sluzi i sl.

Prilikom pregleda se može osjetiti manja neprijatnost, nadutost (zbog upuhavanja zraka u debelo crijevo) ili bol u području debelog crijeva ili u trbuhu.

Rektosigmoidoskopija zahtjeva prethodnu pripremu s kojom će vas upoznati naše osoblje

UREAZA IZDISAJNI TEST NA BAKTERIJU HELICOBACTER PYLORI

Neinvazivna pretraga za određivanje prisustva bakterije Helicobacter pylori u želucu (najčešćeg uzroka nastajanja gastritisa i ulkusne bolesti). Pretraga se smatra tzv. „zlatnim standardom“ u neinvazivnoj dijagnostici navedene bakterije. Test je neinvazivan, neškodljiv, jednostavan i vrlo pouzdan.

Izvođenje testa traje oko pola sata, točnije 30 minuta od započinjanja provođenja testa pa do njegovog kraja. Sastoji se od dva puhanja kroz slamčicu i od pijenja dviju vrsta tekućina. U jednoj od njih je aktivna supstanca („aktivna tekućina“ je bez boje, bez okusa i mirisa; druga tekućina je 100% čisti sok od naranče).

Priprema:

Na test je potrebno doći u jutarnjem terminu – nakon buđenja ništa ne jesti niti piti, ne žvakati žvakaću, ne prati zube, ne dezinficirati ničim usnu šupljinu, ne pušiti.

Za izvođenje testa treba proći 4 tjedna nakon posljednje doze antibiotika ili 2 tjedna nakon posljednje doze bilo kojeg antisekretornog lijeka (lijeka koji spriječava lučenje želučane kiseline – npr. Peptoran, Controloc, Zipantola, Acipan Ultop, Omeprazol i sl).

TEST IZ STOLICE NA BAKTERIJU HELICOBACTER PYLORI

Dokazivanje prisutnosti antigena bakterije Helicobacter pylori u stolici spada u neinvazivne dijagnostičke postupke. Pregled stolice je brz i jednostavan način otkrivanja specifičnog antigena bakterije Helicobacter pylori. Za razliku od serološkog testa na antitijela u serumu (krvi), ovaj test otkriva aktualnu infekciju, odnosno dokazuje prisustvo same bakterije.

Za izvođenje testa treba proći 4 tjedna nakon posljednje doze antibiotika ili 2 tjedna nakon posljednje doze bilo kojeg antisekretornog lijeka (lijeka koji spriječava lučenje želučane kiseline – npr. Peptoran, Controloc, Zipantola, Acipan, Ultop, Omeprazol i sl). Testiranje treba odgoditi kod proljeva ili vodenaste stolice.

Za ovu pretragu treba donijeti uzorak stolice u sterilnoj posudici. Uzorak stolice treba testirati odmah te ga je potrebno dostaviti u laboratorij unutar jednog sata. Ako to nije moguće, preporučuje se čuvati uzorak u hladnjaku (na temperaturi od 2 do 4°C) i unutar jednog dana dostaviti u laboratorij.

TEST IZ STOLICE NA OKULTNO KRVARENJE (HEMOKULT TEST)

Testiranje stolice na okultno krvarenje vrlo je važno u prevenciji raka debelog crijeva. Ovaj test pokazuje krvarenje iz probavnog trakta, iako nije vidljivo golim okom.  Za osobe bez simptoma test se preporuča jednom godišnje svim osobama koje su starije od 50 godina u svrhu prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva, te osobama nakon navršene četrdesete godine života, koji u obiteljskoj anamnezi imaju potvrđen karcinom debelog crijeva. Test se preporuča napraviti osobama sa simptomima: stolica izrazito tamne boje, abdominalna nelagoda i nadutost, osjećaj nepotpuna pražnjenja crijeva i izmjenjivanje opstipacije i proljeva, opći simptomi (slabost, anemija, gubitak težine i apetita).

Priprema:

Sakupljaju se uzorci tri uzastopne stolice (donose se istovremeno u laboratorij, do donošenja čuvati u hladnjaku). Test treba odgoditi ako imate proljev, menstruaciju, krvarenje iz hemoroida ili iz urinarnog trakta. Sedam dana prije sakupljanja uzoraka stolice ne preporučuje se uzimati lijekove koji mogu dovesti do krvarenja u probavnom sustavu i pojave krvi u stolici (aspirin, indometacin, fenilbutazon, rezerpin, kortikosteroidi i dr.).

Tri dana prije početka uzimanja uzoraka ne smiju se jesti nedovoljno pečeno ili polu kuhano crveno meso (janjetina, govedina), jetreni proizvodi, bijela repa, hren, dinja, lubenica, te uzimati preparati željeza i vitamin C u količini većoj od 250 mg dnevno. To se odnosi i na dodatke hrani koji sadrže askorbinsku kiselinu, limune i naranče, voće i sokove. Preporuča se te dane jesti dobro kuhano meso, perad, ribu, žitnu kašu, kuhano voće i povrće, salate, kruh s mekinjama, koštunjavo voće.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Saznajte prvi za naše akcije

Pretplatite se na naš mjesečni Newsletter

Obavijesti o našim uslugama i akcijama!

Društvene mreže

Novosti

Kontakt

Scroll to Top