Otorinolaringologija

Otorinolaringologija je specijalistička grana medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti uha, nosa i grla.

SPECIJALISTIČKI PREGLED OTORINOLARINGOLOGA

Osnovnim specijalističkim ORL pregledom omogućuje se otkrivanje i rana dijagnostika raznih bolesti uha, nosa i grla, a pregled obuhvaća pregled uha otoskopom, pregled nosa pomoću nosnog spekuluma, pregled grla (indirektna laringoskopija ), te pregled štitnjače i limfnih  čvorova u predjelu glave i vrata (palpacija).

Pregled otorinolaringologa za djecu i odrasle u Zdravstvenom centru Novamed  obavlja specijalist s dugogodišnjim radnim iskustvom u zagrebačkim bolnicama i operacijskim salama.

Osim specijalističkog pregleda, u sklopu ambulante moguće je učiniti i niz dijagnostičko-terapijskih postupaka i zahvata: fiberendoskopiju epifaringsa, te donjeg dijela ždrijela i glasnica, ultrazvuk, laringoskopiju, inhalacije, biopsiju promjena u usnoj šupljini, ispiranje i toaletu uha, bakteriološke briseve…

FIBERENDOSKOPIJA

Detaljan i učinkovit endoskopski pregled koji se izvodi kamerom, a podrazumijeva pregled nosa, nosnog dijela ždrijela, ušća Eustachijeve tube, ušća paranazalnih sinusa, trećeg krajnika, te po potrebi glasnica i ulaza u jednjak.

Pretraga služi dijagnosticiranju upalnih bolesti nosa i sinusa, alergijskih bolesti nosa i sinusa, veličine i stanja trećeg krajnika, bolesti ušća Eustachijeve cijevi i bolesti srednjeg uha, tumora nosa, sinusa i nosnog dijela ždrijela, nosne polipoze, bolesti na glasnicama i grkljanu…

Pretraga traje vrlo kratko (par minuta), bezbolna je, ali zahtijeva suradnju i kooperabilnost pacijenta.

LARINGOSKOPIJA

Laringoskopija je dijagnostička metoda kojom se pregledava unutrašnjost grla (grkljana). Može se izvoditi na dva načina, ovisno o problemu i procjeni liječnika: malenim zrcalom (laringoskop) koje se uvede u ždrijelo, te se na njega usmjeri svjetlo pa se na laringoskopu vidi slika grkljana ili na način da se u grlo uvede kruti endoskopski instrument (cijev).

INHALACIJE

Inhalacijska terapija obavlja se unosom ljekovitih tvari u tijelo udisanjem, kao pomoć u liječenju respiratornih bolesti.

Terapija se obavlja inhalatorom, medicinskim uređajem koji pretvara tekući lijek u kapljice aerosola koje se mogu lako udahnuti kroz usnik ili masku. Vrstu, dozu i režim lijeka odredit će liječnik, ovisno o zdravstvenom stanju i potrebama pacijenta.

Inhalacije se preporučaju kod prevencije i liječenje prehlada, kao pomoćna terapija u liječenju nekih teških respiratornih bolesti (terapija cistične fibroze, astme, kroničnog bronhitisa i sinusitisa).

Prednosti inhalacijske terapije su lokalno djelovanje (lijek dolazi izravno na mjesto djelovanja, uz izbjegavanje njegova učinka na ostale organe), trenutni učinak, veća učinkovitost lijeka kod manjih doza, te manje sistemskih nuspojava.

KIRURŠKO LIJEČENJE MANJIH PROMJENA NA SLUZNICI USNE ŠUPLJINE I JEZIKA

U okviru orl ambulante obavljamo kirurško uklanjanje raznih promjena u usnoj šupljini. Najčešće se radi o mukokelama (cistama) – oteklinama ispunjenim tekućinom, te papilomima (malim benignim tumorima).

BIOPSIJA PROMJENA U USNOJ ŠUPLJINI I PHD ANALIZA

Biopsija je kirurški postupak uzimanja uzorka tkiva, s ciljem patološke interpretacije i dijagnoze. Ovaj pristup koristi se za sva tkiva u tijelu, pa tako i za usnu šupljinu, budući da se i u njoj može javiti širok spektar bolesti.

ISPIRANJE I TOALETA UHA

Ispiranje uha je postupak kojim se čisti zvukovod pomoću tople vode, a izvodi se kod začepljenjazvukovoda ušnim voskom (cerumenom). Stvaranje cerumena u uhu prirodna je pojava, no ponekad može doći do prekomjernog nakupljanja cerumena što može uzrokovati neugodne simptome (slabljenje sluha, upale uha, svrbež…).

Ispiranju prethodi pregled otoskopom, kako bi liječnik bio siguran je li zaista potrebno ispiranje uha. Zatim se topla voda posebnom špricom pod pritiskom ubrizgava u ušni kanal, gdje se stvara lagani vrtlog koji razlaže nakupine cerumena na sitnije dijelove. Ostaci cerumena izlaze u ušnu školjku odakle se odstrane maramicom. Postupak je jednostavan, brz i bezbolan i nije potrebna nikakva posebna priprema.

BAKTERIOLOŠKI BRISEVI

Za pravilno liječenje infekcija uha, grla ili nosa potrebno je ustanoviti uzročnika infekcije. Najpouzdanija metoda otkrivanja uzročnika upale je uzimanje brisa.

Za sve briseve važno je napomenuti da pacijent prilikom uzimanja brisa ne smije biti pod antibiotskom terapijom, odnosno mora proći najmanje 7 dana od uzimanja antibiotika, kako bi nalaz bio adekvatan.

BRIS UHA:  Baketeriološki bris uha preporuča se napraviti kada se sumnja u upalu, jer su upravo bakterije najčešći uzročnici upala. Simptomi upale zvukovoda su svrbež, bol  (može biti izuzetno jaka),  osjećaj začepljenosti uha, te slabiji sluh. Bol se pojačava prilikom pritiska na ušku ili kod žvakanja. Zvukovod može biti natečen i crven, a iz njega može curiti i gnoj. U težim slučajevima i tjelesna temperatura može biti povišena, a može doći i do povećanja limfnih čvorova smještenih oko uške. Pretraga obuhvaća bris sluznice i kože sterilnim vatiranim štapićima, te obradu u mikrobiološkom laboratoriju.

BRIS NOSA: Mikrobiološka pretraga kojom se izoliraju uzročnici infekcija gornjeg dijela dišnog sustava. Indikacije za uzimanje brisa su učestalo kihanje, curenje nosa, žuti iscjedak, često začepljen nos… Uzorak se uzima sterilnim vatenim štapićem. Nos se ne smije ispirati najmanje 3 sata prije uzimanja brisa.

BRIS GRLA/ŽDRIJELA: Bris ždrijela preporuča se učiniti kod čestih upala ždrijela, bolnog ili otečenog grla, nadraženog i crvenog grla… Liječnik štapićem uzima uzorak sluzi iz ždrijela. Bris grla (ždrijela) najbolje je uzeti  ujutro (prije pranja zuba, jela i pića), a ako je nužno da se uzima u toku dana, tada treba proći najmanje 2 sata od zadnjeg obroka i pića.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Saznajte prvi za naše akcije

Pretplatite se na naš mjesečni Newsletter

Obavijesti o našim uslugama i akcijama!

Društvene mreže

Novosti

Kontakt

Scroll to Top