Urologija

Grana medicine koja se bavi oboljenjima urogenitalnog trakta kod muškaraca i žena (infekcije mokraćnih kanala, bubrega, mokraćnog mjehura..), upalama prostate i oboljenjima genitalnih organa kod muškaraca.

UROLOŠKI PREGLED

Urološki pregled obuhvaća anamnezu (povijest bolesti), razgovor o tegobama pacijenta i simptomima, uvid u dosadašnje nalaze i okolnosti koje su prethodile trenutnom stanju, te klinički pregled (pregled/palpaciju trbušne stijenke, vanjskih genitalija, a kod muškaraca često i rektalni pregled prostate). Na temelju navedenog liječnik postavlja točnu dijagnozu i propisuje terapiju ili daje preporuku za dodatnu obradu.

UZV UROTRAKTA:

UZV urotrakta je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda koja pruža detaljan uvid u bubrege, mokraćni mjehur, mokraćovode, kao i prostatu kod muškaraca. Izvodi se u ležećem položaju (na leđima), s okretanjem u tijeku pregleda u oba bočna položaja. Ultrazvuk urotrakta preporuča se napraviti u slučaju pojave simptoma: bolovi i neugoda kod mokrenja; učestalo, bolno i otežano mokrenje; zamućen izgled mokraće; bolovi u donjem dijelu trbuha i leđima.. Kod muškaraca starijih od 45 godina preporuča se napraviti uzv urotrakta jednom godišnje zbog učestalosti povećanja prostate.

Priprema:

Preporuča se popiti cca 1,5 lit vode 2 sata prije pretrage i ne mokriti (na uzv biti punog mjehura). Pretraga traje 15-20 minuta.

COLOR DOPPLER BUBREGA I RENALNIH ARTERIJA

Color-doppler ultrazvuk renalnih (bubrežnih) arterija je neinvazivna  dijagnostička metoda koja omogućava  pregled arterijskih i venskih struktura bubrega, odnosno protok krvi kroz bubrežne arterije. 

CD renalnih arterija potreban je tijekom kardiološke, nefrološke, urološke i dijabetološke obrade akutnih ili kroničnih smetnji funkcije bubrega kao i nekih upalnih procesa, aterosklerotske bolesti (ovapnjenja arterija sa sumnjom na suženja ili začepljenja), kod dijagnostičke obrade uzroka povišenog tlaka, kod tumora bubrega, kod nekih autoimunih bolesti, dijabetesa i ostalih stanja kod kojih je nužna pomna i kvalificirana analize krvožilnog arterijskog i venskog raspleta u bubrezima te analiza arterijskog i venskog protoka.

Priprema:

Dva dana prije pregleda ne uzimajte hranu koja napuhuje (svježe voće, mahunarke,  povrće, mlijeko i mliječne proizvode) i gazirana pića  (gaziranu vodu, obojene gazirane napitke). Večer prije pretrage pojesti samo žgance, na dan pretrage ujutro lagani doručak (kruh, žganci), 5 sati prije pretrage ništa ne jesti.

UZV PROSTATE

Ultrazvučnim pregledom dobiva se slika kojom se jasno uočava veličina, struktura građe prostate (ujednačenost -homogenost ili neujednačenost-nehomogenost), postojanje čvora ili ciste u prostati, postojanje kalcifikata (ovapnjenja ) u prostati ili nekih drugih abnormalnosti strukture i građe prostate.

Tumor prostate najrašireniji je oblik tumora u muškaraca, redoviti pregledi nužni su u prevenciji te bi periodične kontrole prostate za muškarce trebale biti uobičajeni dio brige za zdravlje.

Priprema:

Na pregled je potrebno doći punog mjehura.

UZV I COLOR DOPLLER TESTISA I INGVINALNE REGIJE

Ultrazvuk testisa i skrotuma (mošnica) daje odličan uvid u strukturu testisa, epidimisa, krvnih žila u skrotumu, kože i potkožnih promjena. Preporuča se u slučaju akutnih ili kroničnih bolova u testisima, upalnih procesa, smetnji mokrenja, akutnih trauma (povrede), te kod obrade muške neplodnosti.

PSA – TUMORSKI MARKER PROSTATE

Stanice prostate luče PSA – prostata specifični antigen, a njegova vrijednost utvrđuje se analizom krvi.

Primarno se koristi za ranu detekciju karcinoma prostate, međutim mnogo je stanja i postupaka koji mogu izazvati povećanje serumske vrijednosti PSA (dobroćudno uvećanje prostate, upala prostate, nemogućnost mokrenja…).  PSA se također povisuje paralelno s dobi muškaraca, neovisno o eventualnim bolestima mokraćnog sustava. Stoga je važno istaknuti da povećanje PSA ne znači nužno i postojanje raka prostate.

Određivanje PSA preporučuje se kao screening metoda jedanput godišnje kod muškaraca iznad 50 godina starosti, a određuje se i u praćenju terapije karcinoma prostate, te za otkrivanje recidiva.

Priprema:

Za vađenje krvi nije potrebno biti natašte.

OPERACIJA FIMOZE (CIRKUMCIZIJA, OBREZIVANJE)

Cirkumcizija ili obrezivanje operativni je zahvat kojim se odstranjuje sužena kožica koja prekriva glavić muškog uda, te otežava higijenu i uzrokuje infekcije, otežava mokrenje i smeta pri spolnom odnosu.

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji te traje cca 30 minuta.

FRENULOTOMIJA

Frenulotomija je mali kirurški zahvat kojim se uklanja prirođeno ili stečeno skraćenje kožnog tračka između otvora mokraćne cijevi i prevlake (prepucija).

Preporuča se učiniti kod muškaraca kojima skraćeni frenulum uzrokuje smetnje poput otežane erekcije, jakih bolova pri spolnom odnosu, a ponekad i krvarenje iz spolovila.

Operaciju izvodi urolog pod lokalnom anestezijom. Zahvat je bezbolan i obično traje cca 15 minuta. 

BRISEVI URETRE

Bris uretre ili mokraćnog kanala je postupak uzimanja uzorka s površine sluznice mokraćne cijevi sterilnim vatiranim štapićima. Pretraga se koristi za otkrivanje infekcija u uretri ili genitalijama. 

Pretragu se preporučuje učiniti ako postoje simptomi: bolno i/ili često uriniranje, iscjedak iz uretre, crvenilo ili oticanje područja oko uretre ili natečeni testisi.

Bris uretre koristi se i ako se želi provesti rutinsko testiranje mokraćne cijevi na spolno prenosive bolesti  (HPV, Mycoplasmahominis/Ureaplasma urealyticum, Chlamydia Trachomatis).

Priprema: ne mokriti 3 sata prije uzimanja brisa.

ELEKTROKOAGULACIJA  (ELEKTROKAUTERIZACIJA) GENITALNIH VIRUSNIH BRADAVICA (kondiloma)

Kondilomi ili genitalne bradavice su jedan od najčešćih klinički manifestacija HPV genitalne infekcije. Od kondiloma obolijevaju i muškarci i žene. Prenose se spolnim putem, kontaktom sa zaraženom sluznicom tj. kondilomom na sluznici ili koži partnera.

Specifično liječenje ne postoji, a sam postupak liječenja složen je i ovisi o zdravstvenom stanju zaražene osobe (dob, opće zdravstveno stanje, oblik, veličina i lokalizacija promjena itd.). Kondilomi se mogu uklanjati krioterapijom, elektrokoagulacijom ili se premazuju različitim kemijskim sredstvima.

U ZC Novamed najčešće koristimo metodu elektrokoagulacije

Pod ovim medicinskim postupkom podrazumijeva se spaljivanje kondiloma visoko-frekventnom strujom, uz lokalnu anesteziju, a nakon postupka možete očekivati mali bol, oticanje i crvenilo.

Za zahvat nije potrebna nikakva posebna priprema.

HPV DIJAGNOSTIKA I LIJEČENJE

HPV-infekcija je spolno prenosiva bolest koju izaziva humani papilomavirus – HP. Do infekcije ne dolazi isključivo spolnim odnosom, već je dovoljan bliski kontakt za prijenos i infekciju. Simptomi se gotovo uvijek pojavljuju u obliku bradavica na spolovilu. Kod muškaraca, te se bradavice najčešće nalaze oko korijena penisa, dok se kod žena promjene mogu primijetiti na vanjskom spolovilu, ali promjene mogu zahvatiti i vrat maternice.

Dokazivanje prisutnosti HPV-a obuhvaća klinički (urološki) pregled, te uzimanje brisa mokraćne cijevi kod muškarca (PCR dijagnostika) ili PAPA test kod žena.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Saznajte prvi za naše akcije

Pretplatite se na naš mjesečni Newsletter

Obavijesti o našim uslugama i akcijama!

Društvene mreže

Novosti

Kontakt

Scroll to Top