Opća dermatologija

Dermatologija je grana medicine koja se bavi istraživanjem, dijagnostikom i liječenjem kože i njenih dodataka, te vidljivih sluznica.

SPECIJALISTIČKI PREGLED DERMATOLOGA

Dermatologija je grana medicine koja se bavi istraživanjem, dijagnostikom i liječenjem kože i njenih dodataka (mirisne žlijezde, žlijezde znojnice, žlijezde lojnice, mliječne žlijezde, dlake i nokti) te vidljivih sluznica.

Dermatološki pregled obavlja specijalist dermatovenerologije, a uključuje anamnezu, klinički pregled kože i vidljivih sluznica. Na osnovu pregleda, indicira se daljnja obrada, eventualni dijagnostički postupci i laboratorijske pretrage.

U ZC Novamed dermatološki pregledi djece i odraslih čine osnovnu djelatnost ove specijalističke ordinacije. Pregledi omogućavaju dijagnostiku i liječenje niza bolesti iz područja dermatovenerologije kao što su: akne, rozaceja, seborejički dermatitis, psorijaza, atopijski dermatitis, ekcemi, ulkus, melazma, lentigo, alergijske kožne bolesti, bolesti uzrokovane gljivicama, bolesti uzrokovane bakterijama i virusima, kožne izrasline (madeži, fibromi, tumori,…),  spolne bolesti… 

U terapijske svrhe u okviru ambulante provode se:

  • krioterapija tekućim dušikom,
  • elektrokoagulacija,
  • ekskohleacija u lokalnoj anesteziji….

DERMATOSKOPSKI PREGLED MADEŽA

Dermatoskopski pregled madeža obuhvaća pregled cijelog tijela, vlasišta, te madeža na vidljivim sluznicama dermatoskopom. Preventivno se i naročito preporuča osobama s velikim brojem madeža na tijelu, osobama svijetle puti, osobama koje imaju opekline od sunca, te osobama koje u obitelji imaju povijest bolesti melanoma ili karcinoma kože.

Također, kod iznenadne pojave novih madeža, kod promjene već postojećih madeža, te simptoma poput svrbeža ili krvarenja madeža preporuka je odmah učiniti pregled.

Pregled madeža preventivno se preporuča obavljati jednom godišnje, a kod osoba s većim rizikom i češće prema savjetu dermatologa. Osim redovnog pregleda kod dermatologa važno je i samopregledavanje madeža – naš liječnik educirati će pacijenta na što je potrebno obratiti pažnju.

Nakon obavljenog pregleda dermatolog će preporučiti daljnji postupak (redovne kontrole, samopregled, te eventualno kirurško uklanjanje madeža uz patohistološku obradu). U okviru dermatološke ambulante obavljamo i kirurško uklanjanje madeža.

LIJEČENJE AKNI

Akne su najčešća kožna bolest. Nisu opasne, ali mogu biti vrlo bolne, a nakon njih mogu ostati i ružni ožiljci pa je potrebno pravodobno potražiti mišljenje dermatologa i početi primjerenu terapiju.

Najčešće se javljaju u pubertetu, uobičajeno između 11. i 18. godine života, ali mogu mučiti i odrasle, a borba protiv te kožne bolesti naporna je, dugotrajna te traži puno strpljenja i upornosti.

Svi oblici akni zahtijevaju liječenje, no pritom ne postoji univerzalan pristup nego ga treba prilagoditi svakom pacijentu. Aknama su zahvaćena masnija područja kože, osobito lice, gornji dio vrata – ispod brade, ramena, leđa, područje dekoltea i nadlaktica. U njihovu nastajanju važnu ulogu imaju nasljeđe masne kože, utjecaj spolnih hormona (prije svega muških), prisutnost bakterija na koži, način života (nepravilna prehrana, izloženost stresu, pušenju), nepravilna njega kože, upotreba neprimjerene kozmetike i drugi.

U našem centru posebnu pažnju posvećujemo liječenju akni kod tinejdžera, gdje u suradnji dermatološke ambulante i našeg kozmetičkog studija, osim lokalne i sistemske terapije dermatologa  možemo ponuditi i dermoestetsku fazu: čišćenje lica, mikrodermoabraziju, kemijski piling, tretmane AHA kiselinama….

UKLANJANJE BRADAVICA I OSTALIH DOBROĆUDNIH PROMJENA NA KOŽI

Bradavice na koži najčešći su problem kod djece školskog uzrasta, ali se javljaju i kod odraslih osoba. Zarazne su i da bi se spriječilo njihovo daljnje širenje neophodno ih je ukloniti na vrijeme.

U ZC Novamed bradavice se uklanjaju različitim metodama (krioterapijom,  elektrokoagulacijom ili  kirurškim putem – kada je to neophodno). Metoda uklanjanja je individualna i preporučit će ju liječnik.

Krioterapija je najčešća metoda, minimalno je invazivna i vrlo učinkovita. Koristi se za uklanjanje izraslina na koži  (virusne bradavice, kondilomi, fibromi, keratoze…) primjenom tekućeg dušika u trajanju od nekoliko sekundi. U svakodnevnoj terapiji primjenjujemo suvremeni Cryo Pro spremnik s različitim vrstama aplikatora, koji omogućava da se tekući dušik aplicira sa visokom kontrolom i preciznošću, bez oštećenja okolne zdrave kože.

Za uklanjanje nekih promjena krioterapijom dovoljna je samo jedna intervencija, a kod nekih je potrebno ponavljati zahvat, svakih nekoliko tjedana, do potpunog izlječenja zahvaćenog djela tijela (npr. bradavice na tabanima i rukama).

Priprema:

Za krioterapiju nije potrebna posebna priprema, preporuča se na dan terapije izbjegavati nanošenje lokalnih pripravaka na područje tretiranja, koje mora biti čisto i suho.

Elektrokoagulacija/elektrokauterizacija je postupak uklanjanja promjena  (bradavica, fibroma, staračkih pjega..) pomoću visokofrekventne struje, uz primjenu vrlo tanke iglice ili kuglice, ovisno o promjeni koja se tretira.

Većina problema rješava se u jednom tretmanu, no za određene probleme potrebno je i nekoliko uzastopnih dolazaka. Postupak nije bolan, uglavnom se izvodi uz primjenu lokalne anestezije. Metoda je iznimno precizna, uklanja samo željenu tvorbu i ne zahvaća okolno tkivo.

VENEROLOGIJA – otkrivanje i liječenje spolno prenosivih bolesti

U okviru dermatovenerološke ambulante obavljamo dijagnostiku i liječenje bolesti koje  zahvaćaju genitalnu i analnu regiju i spolno prenosivih infekcija (HPV infekcija, Kondilomi/spolne bradavice, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum).

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Saznajte prvi za naše akcije

Pretplatite se na naš mjesečni Newsletter

Obavijesti o našim uslugama i akcijama!

Društvene mreže

Novosti

Kontakt

Scroll to Top