Opća dermatologija

Dermatologija je grana medicine koja se bavi istraživanjem, dijagnostikom i liječenjem kože i njenih dodataka, te vidljivih sluznica.

SPECIJALISTIČKI PREGLED DERMATOLOGA

Dermatologija je grana medicine koja se bavi istraživanjem, dijagnostikom i liječenjem kože i njenih dodataka (mirisne žlijezde, žlijezde znojnice, žlijezde lojnice, mliječne žlijezde, dlake i nokti) te vidljivih sluznica.

Dermatološki pregled obavlja specijalist dermatovenerologije, a uključuje anamnezu, klinički pregled kože i vidljivih sluznica. Na osnovu pregleda, indicira se daljnja obrada, eventualni dijagnostički postupci i laboratorijske pretrage.

U ZC Novamed dermatološki pregledi djece i odraslih čine osnovnu djelatnost ove specijalističke ordinacije. Pregledi omogućavaju dijagnostiku i liječenje niza bolesti iz područja dermatovenerologije kao što su: akne, rozaceja, seborejički dermatitis, psorijaza, atopijski dermatitis, ekcemi, ulkus, melazma, lentigo, alergijske kožne bolesti, bolesti uzrokovane gljivicama, bolesti uzrokovane bakterijama i virusima, kožne izrasline (madeži, fibromi, tumori,…),  spolne bolesti… 

U terapijske svrhe u okviru ambulante provode se:

  • krioterapija tekućim dušikom,
  • elektrokoagulacija,
  • ekskohleacija u lokalnoj anesteziji….

DERMATOSKOPSKI PREGLED MADEŽA

Dermatoskopski pregled madeža obuhvaća pregled cijelog tijela, vlasišta, te madeža na vidljivim sluznicama dermatoskopom. Preventivno se i naročito preporuča osobama s velikim brojem madeža na tijelu, osobama svijetle puti, osobama koje imaju opekline od sunca, te osobama koje u obitelji imaju povijest bolesti melanoma ili karcinoma kože.

Također, kod iznenadne pojave novih madeža, kod promjene već postojećih madeža, te simptoma poput svrbeža ili krvarenja madeža preporuka je odmah učiniti pregled.

Pregled madeža preventivno se preporuča obavljati jednom godišnje, a kod osoba s većim rizikom i češće prema savjetu dermatologa. Osim redovnog pregleda kod dermatologa važno je i samopregledavanje madeža – naš liječnik educirati će pacijenta na što je potrebno obratiti pažnju.

Nakon obavljenog pregleda dermatolog će preporučiti daljnji postupak (redovne kontrole, samopregled, te eventualno kirurško uklanjanje madeža uz patohistološku obradu). U okviru dermatološke ambulante obavljamo i kirurško uklanjanje madeža.

LIJEČENJE AKNI

Akne su najčešća kožna bolest. Nisu opasne, ali mogu biti vrlo bolne, a nakon njih mogu ostati i ružni ožiljci pa je potrebno pravodobno potražiti mišljenje dermatologa i početi primjerenu terapiju.

Najčešće se javljaju u pubertetu, uobičajeno između 11. i 18. godine života, ali mogu mučiti i odrasle, a borba protiv te kožne bolesti naporna je, dugotrajna te traži puno strpljenja i upornosti.

Svi oblici akni zahtijevaju liječenje, no pritom ne postoji univerzalan pristup nego ga treba prilagoditi svakom pacijentu. Aknama su zahvaćena masnija područja kože, osobito lice, gornji dio vrata – ispod brade, ramena, leđa, područje dekoltea i nadlaktica. U njihovu nastajanju važnu ulogu imaju nasljeđe masne kože, utjecaj spolnih hormona (prije svega muških), prisutnost bakterija na koži, način života (nepravilna prehrana, izloženost stresu, pušenju), nepravilna njega kože, upotreba neprimjerene kozmetike i drugi.

U našem centru posebnu pažnju posvećujemo liječenju akni kod tinejdžera, gdje u suradnji dermatološke ambulante i našeg kozmetičkog studija, osim lokalne i sistemske terapije dermatologa  možemo ponuditi i dermoestetsku fazu: čišćenje lica, mikrodermoabraziju, kemijski piling, tretmane AHA kiselinama….

UKLANJANJE BRADAVICA I OSTALIH DOBROĆUDNIH PROMJENA NA KOŽI

Bradavice na koži najčešći su problem kod djece školskog uzrasta, ali se javljaju i kod odraslih osoba. Zarazne su i da bi se spriječilo njihovo daljnje širenje neophodno ih je ukloniti na vrijeme.

U ZC Novamed bradavice se uklanjaju različitim metodama (krioterapijom,  elektrokoagulacijom ili  kirurškim putem – kada je to neophodno). Metoda uklanjanja je individualna i preporučit će ju liječnik.

Krioterapija je najčešća metoda, minimalno je invazivna i vrlo učinkovita. Koristi se za uklanjanje izraslina na koži  (virusne bradavice, kondilomi, fibromi, keratoze…) primjenom tekućeg dušika u trajanju od nekoliko sekundi. U svakodnevnoj terapiji primjenjujemo suvremeni Cryo Pro spremnik s različitim vrstama aplikatora, koji omogućava da se tekući dušik aplicira sa visokom kontrolom i preciznošću, bez oštećenja okolne zdrave kože.

Za uklanjanje nekih promjena krioterapijom dovoljna je samo jedna intervencija, a kod nekih je potrebno ponavljati zahvat, svakih nekoliko tjedana, do potpunog izlječenja zahvaćenog djela tijela (npr. bradavice na tabanima i rukama).

Priprema:

Za krioterapiju nije potrebna posebna priprema, preporuča se na dan terapije izbjegavati nanošenje lokalnih pripravaka na područje tretiranja, koje mora biti čisto i suho.

Elektrokoagulacija/elektrokauterizacija je postupak uklanjanja promjena  (bradavica, fibroma, staračkih pjega..) pomoću visokofrekventne struje, uz primjenu vrlo tanke iglice ili kuglice, ovisno o promjeni koja se tretira.

Većina problema rješava se u jednom tretmanu, no za određene probleme potrebno je i nekoliko uzastopnih dolazaka. Postupak nije bolan, uglavnom se izvodi uz primjenu lokalne anestezije. Metoda je iznimno precizna, uklanja samo željenu tvorbu i ne zahvaća okolno tkivo.

VENEROLOGIJA – otkrivanje i liječenje spolno prenosivih bolesti

U okviru dermatovenerološke ambulante obavljamo dijagnostiku i liječenje bolesti koje  zahvaćaju genitalnu i analnu regiju i spolno prenosivih infekcija (HPV infekcija, Kondilomi/spolne bradavice, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum).

SKLEROZACIJA KAPILARA

Sklerozacija je postupak koji se koristi za uklanjanje površinskih kapilara.

Kapilare na nogama predstavljaju najblaži stupanj venske bolesti nogu – obično se radi o manjim, paučinastim venama koje prosijavaju kroz kožu. Iako najčešće predstavljaju estetski problem, nije isključeno da kapilare, poglavito ako su brojne i izraženije, dovode i do subjektivnih tegoba, kao što je svrbež, peckanje, žarenje u nogama, pa čak i do naticanja nogu oko gležnjeva.

Budući da kapilare mogu biti praćene i težim oblicima venske bolesti nogu, prije samog tretmana sklerozacije potrebne su konzultacije kod doktora dermatologa koji izvodi zahvat. Na konzultacijama će liječnik procijeniti da li je prije zahvata potrebno učiniti color doppler vena nogu da se utvrdi točna dijagnoza. Ukoliko se utvrdi da postoji teži oblik venske bolesti nogu, potrebno je prvo sanirati teže oštećenje, a onda same kapilare.

Sklerozaciju kapilara provodi dermatolog certificiran za primjenu ove metode, na način da se tankom iglicom u kapilare ubrizgava sklerozirajući lijek, koji izaziva upalu zida kapilare, nakon čega se ona slijepi i vremenom nestane.

Rezultati sklerozacije u pravilu su vrlo dobri, neke su kapilare otpornije na liječenje i zahtijevaju više tretmana. Broj tretmana određuje se ovisno o stupnju proširenosti kapilara. Kako bi se rezultat zadržao, nakon ovih tretmana potrebni su i tretmani održavanja, koji se provode svakih nekoliko godina, ovisno o sklonosti razvoju novih kapilara. Suradnja sa stručnjacima i praćenje uputa za liječenje osigurat će najbolji rezultat.

Priprema:

Za tretman sklerozacije noge moraju biti čiste, bez nanesenih bilo kakvih kozmetičkih pripravaka, te se ne smiju obrijati niti depilirati tri dana prije i nakon tretmana sklerozacije. Zahvat je bezbolan, a ponekad se može osjećati peckanje prilikom ubrizgavanja sredstva.

Oporavak:

Nakon zahvata i između tretmana treba nositi kompresivni zavoj ili čarape, u vremenskom razdoblju koje će odrediti liječnik. Na mjestu aplikacije moguća je pojava podljeva ili crvenila koji kroz 10-ak dana spontano nestaju. Mirovanje nije potrebno, no potrebna je pošteda od sportskih aktivnosti, odlaska u saunu, vrućih kupki ili masaže do tjedan dana.

RADIOFREKVENCIJSKO UKLANJANJE MADEŽA I DRUGIH DOBROĆUNIH KOŽNIH PROMJENA

Radiofrekvencijsko uklanjanje aparatom Ellman Surgitron omogućava uklanjanje dobroćudnih izraslina na licu i tijelu pomoću visokofrekventne izmjenične struje, na način da se skidaju tanki slojevi kože – bez rezova i šivanja. Aparat liječniku omogućava maksimalnu preciznost i brzinu, a pacijentu minimalno oštećenje tkiva, bezbolnost i brzi oporavak.

Ova metoda koristi se u dermatoestetske svrhe (tretiraju se različite benigne tvorevine, madeži, bradavice, seboreične keratoze..). Prije primjene dermatološkim pregledom potrebno je utvrditi da promjena nije rizična.

Kod radiofrekvencijskog uklanjanja primjenjuje se lokalna anestezija, a nakon tretmana na mjestu uklonjene izrasline pojavljuje se krasta (bez krvarenja). Nakon desetak dana krasta će otpasti, te će se formirati novi, svježi sloj kože koji će se s vremenom stopiti s okolnom kožom.

Zahvat je kontraindiciran samo kod pacijenata koji imaju srčani elektrostimulator (pacemaker), ne postoje ostali rizici povezani sa zahvatom.

Kako su mjesta uklanjanja izrasline osjetljiva i nije ih preporučljivo izlagati suncu, preporučamo uklanjanje provoditi tijekom jeseni, zime i ranijeg proljeća, pogotovo ako se radi o izloženim dijelovima tijela.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Saznajte prvi za naše akcije

Pretplatite se na naš mjesečni Newsletter

Obavijesti o našim uslugama i akcijama!

Društvene mreže

Novosti

Kontakt

Scroll to Top