Tahikardija – ubrzan rad srca

Jeste li ikad osjetili neugodan osjećaj izazvan ubrzanim otkucajima i
lupanjem srca?

Moguće je da imate tahikardiju – poremećaj ubrzanog rada srca. Srce zdrave odrasle osobe uobičajeno ima od 60 do 100 otkucaja srca u mirovanju u minuti, a kod sportaša taj broj je čak i manji. Ako se broj poveća na više od 100 otkucaja, riječ je o tahikardiji, odnosno poremećaju srčanog ritma koji može biti dugotrajan ili kratkotrajan.

Ako je srce zdravo, tahikardija je većinom samo neugodna i prolazna pojava koja povremeno narušava kvalitetu života, no ako je riječ o bolesnom srcu, tahikardija može izravno ugroziti život bolesnika, stoga je važno na vrijeme obaviti kardiološki pregled .

Tahikardija se najčešće javlja kao reakcija organizma na određena stanja poput:

  • Stresa
  • Infekcije
  • Izrazitog fizičkog naprezanja
  • Anksioznosti
  • Virusne upale srca
  • Povišene tjelesne temperature
  • Infekcije

Ovisno o njihovom izvorištu u srcu, razlikujemo tri vrste tahikardije:

SINUSNA TAHIKARDIJA

Sinusna tahikardija je sinusni ritam čija je frekvencija veća od 100 otkucaja po minuti. Sinusna tahikardija je normalni odgovor organizma na pojačanu fizičku aktivnost ili psihičku uznemirenost (ljutnja, stres, strah…). Ako to nisu uzroci, sinusna tahikardija može biti uzrokovana temperaturom, anemijom, hipertireozom, sepsom, srčanim udarom ili stimulansima (kava, cigarete, droga).

Sinusna tahikardija uspješno se liječi primjenom lijekova (beta blokatora), a moguće je učiniti invazivni zahvat ablacije (djelomičnog uništavanja) sinusnog čvora kateterima preko vene u preponi.

VENTRIKULARNA TAHIKARDIJA

Ventrikularna tahikardija nastaje u klijetkama srca te često predstavlja za život opasno stanje koje može dovesti do ventrikularne fibrilacije, asistolije i iznenadne smrti (ventrikularna tahikardija navodi se kao glavni uzrok iznenadne srčane smrti). Radi se o nizu od 3 ili više povezanih ektopičnih udaraca s frekvencijom obično 140-200 otkucaja u minuti.

Ventrikularna tahikardija gotovo je uvijek ozbiljno stanje, koje je najbolje tretirati bolnički. U akutnim stanjima terapija se temelji na primjeni antiaritmika, a ukoliko nema reakcije, pacijent se uvodi u kratkotrajnu intravensku anesteziju te se radi električna konverzija ritma (DC šok).

SUPRAVENTRIKULARNA TAHIKARDIJA

Do supraventrikularne tahikardije dolazi u pretklijetkama srca, a karakterizirana je naglim, neočekivanim napadajem lupanja srca, s frekvencijom 150-220 udaraca u minuti, pri čemu je srčana akcija sasvim ritmična.

Ovaj poremećaj najčešće se javlja kod posve zdravih osoba, a češći je kod djece i mlađih osoba. Napadaji se u različitim intervalima mogu ponavljati godinama, a da se nikad ne manifestiraju znakovi neke organske bolesti srca. Kao glavni okidači supraventrikularne tahikardije najčešće se navode: kofein, alkohol, pušenje, tablete / lijekovi za mršavljenje, razne droge.

Dijagnoza tahikardije postavlja se na temelju kliničkog pregleda bolesnika, EKG-a i 24-satnog Holtera EKG-a. S povjerenjem se obratite našim vrsnim kardiolozima prof.prim.dr.sc. Nenadu Lakušiću i prof.prim.dr.sc. Josipu Vincelju.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top