Štitnjača – žlijezda s nekoliko lica

Bolesti štitnjače sve su češće dijagnoze u današnje vrijeme. Kako bi se na vrijeme otkrile, a samim time i pravilno liječile, bitno je obaviti stručni pregled s fokusom na ultrazvuk

Štitnjača je mala žlijezda u obliku leptira koja se nalazi u donjem dijelu vrata te ima važnu ulogu u tijelu. Iako se radi o maloj žlijezdi koja ima tek 28 grama i izgleda krhko, ona može stvoriti ozbiljne probleme. Štitna žlijezda regulira otkucaje srca, krvni tlak, probavni sustav, gustoću kostiju, masnoću kože, raspoložnje te misaone procese. Kao što možemo vidjeti, ona nam je veoma bitna pa je bitno obratiti pozornost na nju jer su upravo bolesti štitnjače najčešće bolesti endokrinog sustava. Naime, ako ona ne proizvodi uravnoteženu količninu hormona, nanosi štete organizmu.

Primarna zadaća joj je kontoliranje tjelesnog metabolizma, odnosno brzine kojoj stanice obavljaju svoje funkcije. Postoji nekoliko simptoma prema kojima možete pomisliti da imate problema sa štitnom žlijezdom, a neki od najčešćih su – umor, gubitak koncentracije, dobivanje na tjelesnoj težini, nesanica, usporen metabolizam i opadanje kose. 

Ukoliko postoji sumnja vezana za probleme u radu ove žlijezde, preporučuje se napraviti ultrazvuk. Ultrazvuk štitnjače je bezbolna i jednostavna metoda pregleda, a preporuku za njega može dati liječnik opće medicine ili se može napraviti po preporuci specijalista za žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem, odnosno endokrinologa.

Prvo je potrebno napraviti laboratorijske nalaze kao što su hormoni i antitijela štitnjače kako bi se upotpunila sama dijagnoza te naravno ultrazuk. Sam pregled, odnosno ultrazvuk, se radi u položaju na leđima, a radiolog ultrazvučnom sondom mjeri veličinu štitnjače, gleda njezinu morfologiju te eventualne čvoriće i promjene. 

Ako se na samom ultrazvuku štitne žlijezde pronađu promjene u smislu difuzne lezije ili fokalnih promjena, na primjer promijenjena struktura ili čvorići i ciste, ovisno o nalazu preporučuje se daljnja obrada koja može biti punkcija, određivanje hormona štitnjače i pregled kod endokrinologa.

Ne postoji i nije potrebna posebna priprema za sam ultrazvuk, a isto tako ne postoji ni određena životna dob u kojoj se taj pregled treba raditi. 

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top