Otorinolaringologija – važan pregled za svaki uzrast

Važnost ORL pregleda prepoznala je i Vanda Winter koja je posjetila otorinolaringološku ordinaciju Zdravstvenog centra Novamed!

Otorinolaringologija je jedna od najstarijih medicinskih disciplina koja se bavi procjenom, dijagnostikom, liječenjem i kontrolom bolesti, abnormalnosti i drugih zdravstvenih problema vezanih za uši, nos i grlo, kao i glavu i vrat, usta, sinuse i grkljan. Zdravstveni problemi vezani za ovu regiju su vrlo česti, te čine 20-50% pregleda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Osnovnim specijalističkim ORL pregledom omogućuje se otkrivanje i rana dijagnostika raznih bolesti uha, nosa i grla, a pregled obuhvaća pregled uha otoskopom, pregled nosa pomoću nosnog spekuluma, pregled grla (indirektna laringoskopija), te pregled štitnjače i limfnih  čvorova u predjelu glave i vrata (palpacija).

Osim specijalističkog pregleda, u sklopu ambulante moguće je učiniti i niz dijagnostičko-terapijskih postupaka i zahvata: fiberendoskopiju epifaringsa, te donjeg dijela ždrijela i glasnica, ultrazvuk, laringoskopiju, inhalacije, biopsiju promjena u usnoj šupljini, ispiranje i toaletu uha, bakteriološke briseve…

FIBERENDOSKOPIJA

Detaljan i učinkovit endoskopski pregled koji se izvodi kamerom, a podrazumijeva pregled nosa, nosnog dijela ždrijela, ušća Eustachijeve tube, ušća paranazalnih sinusa, trećeg krajnika, te po potrebi glasnica i ulaza u jednjak.

Pretraga služi dijagnosticiranju upalnih bolesti nosa i sinusa, alergijskih bolesti nosa i sinusa, veličine i stanja trećeg krajnika, bolesti ušća Eustachijeve cijevi i bolesti srednjeg uha, tumora nosa, sinusa i nosnog dijela ždrijela, nosne polipoze, bolesti na glasnicama i grkljanu…

LARINGOSKOPIJA

Laringoskopija je dijagnostička metoda kojom se pregledava unutrašnjost grla (grkljana). Može se izvoditi na dva načina, ovisno o problemu i procjeni liječnika: malenim zrcalom (laringoskop) koje se uvede u ždrijelo, te se na njega usmjeri svjetlo pa se na laringoskopu vidi slika grkljana ili na način da se u grlo uvede optički endoskopski instrument (cijev).

INHALACIJE

Inhalacijska terapija obavlja se unosom ljekovitih tvari u tijelo udisanjem, kao pomoć u liječenju respiratornih bolesti. Terapija se obavlja inhalatorom, medicinskim uređajem koji pretvara tekući lijek u kapljice aerosola koje se mogu lako udahnuti kroz usnik ili masku. Vrstu, dozu i režim lijeka odredit će liječnik, ovisno o zdravstvenom stanju i potrebama pacijenta.

Inhalacije se preporučuju kod prevencije i liječenje prehlada, kao pomoćna terapija u liječenju nekih teških respiratornih bolesti (terapija cistične fibroze, astme, kroničnog bronhitisa i sinusitisa).

KIRURŠKO LIJEČENJE MANJIH PROMJENA NA SLUZNICI USNE ŠUPLJINE I JEZIKA

U okviru orl ambulante obavljamo kirurško uklanjanje raznih promjena u usnoj šupljini. Najčešće se radi o mukokelama (cistama) – oteklinama ispunjenim tekućinom, te papilomima (malim benignim tumorima).

BIOPSIJA PROMJENA U USNOJ ŠUPLJINI I PHD ANALIZA

Biopsija je kirurški postupak uzimanja uzorka tkiva, s ciljem patološke interpretacije i dijagnoze. Ovaj pristup koristi se za sva tkiva u tijelu, pa tako i za usnu šupljinu, budući da se i u njoj može javiti širok spektar bolesti.

ISPIRANJE I TOALETA UHA

Ispiranje uha je postupak kojim se čisti zvukovod pomoću tople vode, a izvodi se kod začepljenja zvukovoda ušnim voskom (cerumenom). Stvaranje cerumena u uhu prirodna je pojava, no ponekad može doći do prekomjernog nakupljanja cerumena što može uzrokovati neugodne simptome (slabljenje sluha, upale uha, svrbež…).

Ispiranju prethodi pregled otoskopom, kako bi liječnik bio siguran je li zaista potrebno ispiranje uha. Zatim se topla voda posebnom špricom pod pritiskom ubrizgava u ušni kanal, gdje se stvara lagani vrtlog koji razlaže nakupine cerumena na sitnije dijelove. Ostaci cerumena izlaze u ušnu školjku odakle se odstrane. 

BAKTERIOLOŠKI BRISEVI

Za pravilno liječenje infekcija uha, grla ili nosa potrebno je ustanoviti uzročnika infekcije. Najpouzdanija metoda otkrivanja uzročnika upale je uzimanje brisa.

BRIS UHA: Baketeriološki bris uha preporučuje se napraviti kada se sumnja u upalu, jer su upravo bakterije najčešći uzročnici upala. Simptomi upale zvukovoda su svrbež, bol  (može biti izuzetno jaka),  osjećaj začepljenosti uha, te slabiji sluh. Bol se pojačava prilikom pritiska na ušku ili kod žvakanja. Zvukovod može biti natečen i crven, a iz njega može curiti i gnoj. U težim slučajevima i tjelesna temperatura može biti povišena, a može doći i do povećanja limfnih čvorova smještenih oko uške. Pretraga obuhvaća bris sluznice i kože sterilnim vatiranim štapićima, te obradu u mikrobiološkom laboratoriju.

BRIS NOSA: Mikrobiološka pretraga kojom se izoliraju uzročnici infekcija gornjeg dijela dišnog sustava. Indikacije za uzimanje brisa su učestalo kihanje, curenje nosa, žuti iscjedak, često začepljen nos… Uzorak se uzima sterilnim vatenim štapićem. Nos se ne smije ispirati najmanje 3 sata prije uzimanja brisa.

BRIS GRLA/ŽDRIJELA: Bris ždrijela preporučuje se učiniti kod čestih upala ždrijela, bolnog ili otečenog grla, nadraženog i crvenog grla… Liječnik štapićem uzima uzorak sluzi iz ždrijela. Bris grla (ždrijela) najbolje je uzeti  ujutro (prije pranja zuba, jela i pića), a ako je nužno da se uzima u toku dana, tada treba proći najmanje 2 sata od zadnjeg obroka i pića.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top