Obavljate li redovito ultrazvuk dojki?

Ultrazvuk dojki od neprocjenjive je vrijednosti u diferencijaciji između solidnih i cističnih promjena, kao i za razjašnjenja opipljivih kvržica u dojci. Dr. med. Draga Ljubić, specijalistica radiologije Zdravstvenog centra NovaMed, podijelila je nekoliko savjeta za zdravlje dojki.

Ultrazvučni pregled dojki neinvazivna je dijagnostička procedura koja uz pomoć ultrazvučnih valova daje podatke o  građi dojke i struktura u pazušnoj jami. Ultrazvučni pregled može pokazati normalno tkivo dojke ili se njime otkriju dobroćudne promjene kao što su jednostavne ciste koje ne stvaraju simptome bolesti i koje ne nalažu nikakav daljnji tretman osim redovitog praćenja.

Samopregled dojki važan je kao briga o vlastitom zdravlju i kako bi se na vrijeme uočile promjene dojke. Dr. med. Ljubić preporučuje: „Svakako bih preporučila redovan samopregled dojki. Jednom mjesečno, u prvoj fazi ciklusa, tj. od 1. do 10. dana. Svaka novonastala tvorba u dojci, osobito ukoliko je fiksirana i bezbolna, zahtijeva što žurniju daljnju obradu, prvenstveno nadopunu s UZV-om.“

Pitali smo doktoricu i koja je važnost UZV-a dojki te koliko često ga je potrebno učiniti:
„Ultrazvuk je bitan u klasifikaciji kako dobroćudnih, tako i drugih novonastalih, “čvrstih” tvorbi. Kalcifikati u dojkama su, bar u većini slučajeva, benignog karaktera te vas ne trebaju zabrinjavati. Iznimka su mikrokalcifikati ili točkasti kalcifikati koji pokazuju tendenciju nakupljanja koji zahtijevaju kontrolu ili daljnju obradu. Ako su sjene (lezije) utvrđene na Mmg snimkama, one također zahtijevaju nadopunu pregleda ultrazvukom, gdje ćemo dobiti podatke i podlogu za eventualnu daljnju obradu. I naravno, uvijek je bitno naglasiti – treba voditi redovnu brigu o zdravlju i provoditi UZV kontrolu dojki svakih 8 do 12 mjeseci, a prema potrebi i češće.“ ističe doktorica Ljubić.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke te podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka i čuvanja zdravlja dojki. Rak dojke najčešći je rak u žena, a ukoliko se otkrije na vrijeme, mogućnost izlječenja je visoka. Važno je redovito obavljati samopreglede dojki, mamografiju, a posebice UZV dojki.

Pozivamo vas da tijekom listopada posjetite Zdravstveni centar NovaMed i ostvarite 10% popusta na preventivni pregled kod naših radiologa:

  • Dr. Draga Ljubić
  • Dr. Sonja Bošnjak
  • Dr. Dina Fištrek
  • Dr. Željko Bošnjak
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top