Movember mjesec svjesnosti o muškom zdravlju

Posljednjih godina studeni se obilježava puštanjem muških brkova, a time se povećava svijest o raku prostate, te o zdravlju muškaraca općenito

Prije 17 godina u Australiji započeo je projekt Movember, a prije nekoliko godina počeo se obilježavati i u Hrvatskoj. Time je mjesec studeni postao mjesec u kojem se povećava svijest građana o raku prostate s kojim se bori veliki broj muškaraca. Cilj cijele globalne kampanje je potaknuti mušku populaciju na redovite preglede kako bi se bolest otkrila na vrijeme te bi se pravovremeno i izliječila jer prevencija je ključ dobrog zdravlja.

Vrhunski stručnjaci obavit će pregled koji uključuje anamnezu, odnosno povijest bolesti te će sa pacijentom razgovarati o tegobama i simptomima, a nakon razgovora obavit će i klinički pregled.

UZV prostate
Ultrazvučnim pregledom dobiva se slika kojom se jasno uočava veličina, struktura građe prostate (ujednačenost -homogenost ili neujednačenost-nehomogenost), postojanje čvora ili ciste u prostati, postojanje kalcifikata (ovapnjenja ) u prostati ili nekih drugih abnormalnosti strukture i građe prostate.Tumor prostate najrašireniji je oblik tumora u muškaraca, redoviti pregledi nužni su u prevenciji te bi periodične kontrole prostate za muškarce trebale biti uobičajeni dio brige za zdravlje. 


Također, u našem zdravstvenom centru možete napraviti i PSA – TUMORSKI MARKER PROSTATE. Naime, stanice prostate luče PSA – prostata specifični antigen, a njegova vrijednost utvrđuje se analizom krvi. Primarno se koristi za ranu detekciju karcinoma prostate, međutim mnogo je stanja i postupaka koji mogu izazvati povećanje serumske vrijednosti PSA (dobroćudno uvećanje prostate, upala prostate, nemogućnost mokrenja…).  PSA se također povisuje paralelno s dobi muškaraca, neovisno o eventualnim bolestima mokraćnog sustava. Stoga je važno istaknuti da povećanje PSA ne znači nužno i postojanje raka prostate.Određivanje PSA preporučuje se kao screening metoda jedanput godišnje kod muškaraca iznad 50 godina starosti, a određuje se i u praćenju terapije karcinoma prostate, te za otkrivanje recidiva.

U Novamed zdravstvenom centru mislimo na muškarce te smo za njih pripremili posebne pogodnosti u studenom.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top