Listopad – mjesec podizanja svijesti o raku dojke

Svakog listopada obilježava se mjesec borbe protiv raka dojke od kojeg svake godine obolijeva sve više žena. Ukoliko dođe do njegovog razvoja, važno je da se što prije otkrije, stoga je ključno podsjećati na redovite samopreglede dojki.

Prve listopadske subote obilježava se Dan ružičaste vrpce. Cilj je pozvati žene na preventivne mamografske preglede i tako upozoriti na važnost ranog otkrivanja kako bi se povećala stopa izlječenja. U Hrvatskoj svaka osma žena oboli od karcinoma dojke, a u svijetu se svake dvije minute otkrije jedan slučaj. Unatoč većoj učestalosti pojave raka u žena u Hrvatskoj, stope mortaliteta padaju, među ostalim, i zbog preventivnih pregleda.

Redovitim samopregledima dojki žene mogu uvelike povećati šanse za rano otkrivanje ovog karcinoma te njegovo uspješno liječenje. Prilikom samopregleda posebnu pozornost treba obratiti na sljedeće znakove: kvržice pri opipu, zadebljanje ili udubljenje u dojci, povećanje jedne dojke, bilo kakve promjene na koži bradavica i dojki, iscjedak iz bradavice, bolovi u dojci. Ako se uoči bilo koji od navedenih simptoma, obavezno se treba obratiti liječniku!

Od velike je važnosti jednom godišnje obavljati UZV dojki, a nakon 38. godine i redovitu mamografiju. Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene dojke koje su premalene da bi se mogle napipati. Ultrazvuk, uz mamografiju, znatno povećava točnost dijagnosticiranja dobroćudnih i zloćudnih bolesti dojke.

U Zdravstvenom centru NovaMed očekuje vas UZV dojki pod vodstvom vrhunskih stručnjaka, a sam pregled uz pomoć ultrazvučnih valova daje podatke o  strukturi dojke i struktura u pazušnoj jami i od neprocjenjive je vrijednosti u diferencijaciji između solidnih i cističnih promjena, kao i za razjašnjenja opipljivih kvržica u dojci. Pojavi li se ikakva dvojba oko nalaza, pod ultrazvučnim vodstvom može se načiniti citološka punkcija i/ili biopsija i patohistološka analiza dobivenog tkiva kako bi se dobile nove dijagnostičke i često prognostičke činjenice.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top