Ambulantno liječenje unutarnjih hemoroida podvezivanjem Barron ligaturama

Hemoroidi su bolne i neugodne otečene, ali normalno prisutne krvne žile u i oko anusa i donjeg dijela rektuma (završni dio debelog crijeva), koje su proširene pod pritiskom. Mogu biti vanjski i unutarnji, a različiti su i simptomi i liječenje. 

Prevencija je jedan od glavnih koraka za izbjegavanje nastanka i ublažavanja simptoma bolesti hemoroida. Glavni simptomi bolesti hemoroida su svrbež, krvarenje ili samo tragovi krvi na toaletnom papiru, osjećaj pritiska na anusu, bol (naročito prilikom stolice), a u težim slučajevima može doći i do prolapsa (izlaza) hemoroida kroz anus.

Smetnje uzrokovane tom bolešću znatno utječu na kvalitetu života, a u slučaju komplikacija mogu ozbiljno ugroziti zdravlje bolesnika.

Prehrana namirnicama s puno vlakana, unos dostatne količine tekućine, tjelesna aktivnost i regulacija stolice mogu značajno reducirati mogućnost nastanka ove bolesti ili olakšati tegobe, ali ne predstavljaju trajno rješenje.

Ponekad je oboljelim osobama potreban određeni zahvat ili čak pravi kirurški pristup kako bi im se osigurala adekvatna kvaliteta života, stoga je važno upoznati se sa širokim spektrom mogućnosti liječenja povećanih hemoroida.

S obzirom na veličinu hemoroida te njihovu kliničku sliku, bolest se dijeli u četiri stupnja:

  • Prvi stupanj – mali, početni hemoroidi koji ne izlaze/ispadaju iz analnog kanala. Tegobe su povremeno krvarenje nakon stolice i svrbež.
  • Drugi stupanj – ispadaju iz anusa, ali se spontano vraćaju unutra. Tegobe su povremeno krvarenje nakon stolice, svrbež i pečenje, osjećaj punoće u anusu, a bolesnici mogu napipati i čvorić na anusu koji se povuče.
  • Treći stupanj – hemoroidi su stalno van anusa, ali se mogu prstima vratiti nazad u analni kanal. Tegobe su povremeno krvarenje nakon stolice, svrbež i pečenje, osjećaj punoće u anusu, a također se javljaju i “vanjski” hemoroidi u obliku „privjesaka“. Ponekad se primjećuje smeđi ili krvavi iscjedak na donjem rublju.
  • Četvrti stupanj – hemoroidi su stalno van analnog kanala i  ne mogu se niti prstima vratiti u analni kanal. Tegobe su stalna nelagoda i bol, česta krvarenja nevezana za stolicu, smeđi ili krvavi iscjedak na donjem rublju, a sve je obično praćeno velikim “vanjskim” hemoroidima.

Postavljanje Barron gumi ligatura danas je metoda izbora za ambulantno liječenje hemoroida prvog do trećeg stupnja. Metoda se sastoji u tome da se specijalnim instrumentom (ligator) postave gumene omčice na svaki hemoroidalni čvor, u razmaku od mjesec dana. Omčice se postavljaju na točno određeno mjesto, tako da stisnu krvnu žilu i bez cirkulacije čvorić jednostavno nestane (nekrotizira) nakon kratkog vremena.

Ova nekirurška metoda, tzv. podvezivanje hemoroida, izvodi se bez anestezije, u ambulantnim uvjetima. Sam zahvat traje kratko i postavlja se po jedna gumica na 3-4 tjedna jer toliko je potrebno ligiranom hemoroidu da otpadne, a rani na sluznici da zaraste. Ponavljanjem se postiže i veća učinkovitost. Radi se o jednostavnoj metodi za koju je potrebna suradnja i strpljivost jer se do rezultata stiže nakon određenog vremena ili ponavljanja zahvata.

Ne odgađajte pregled jer svako odgađanje dovodi do pogoršanja simptoma i otežanog daljnjeg liječenja!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top