4. Veljače, Svjetski dan borbe protiv raka

Rak je, uz kardiovaskularne bolesti, vodeći globalni javnozdravstveni problem te predstavlja znatan zdravstveni, ekonomski i društveni teret većini zemalja diljem svijeta

Svjetski dan prevencije karcinoma obilježava se s ciljem jačanja svijesti o važnosti prevencije te pružanja podrške oboljelima. Karcinom je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema suvremenog društva i vodeći uzrok smrti u svijetu.

Prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje karcinoma (IARC), 1 od 5 ljudi oboli od karcinoma tijekom svog života pri čemu dođe do smrtnog ishoda kod svakog 8. muškarca i svake 11. žene.

Smatra se da se gotovo 40% slučajeva raka može spriječiti i to učinkovitim prevencijskim strategijama (EK). Kada govorimo o smrtnosti od raka, ECL navodi kako se gotovo polovica smrti od raka u Europi može izbjeći i to pridržavanjem 12 jednostavnih preporuka Europskog kodeksa protiv raka.

Kod oboljelih od karcinoma dolazi do nekontroliranog dijeljenja stanica prilikom čega mogu biti zahvaćena i okolna tkiva budući da se stanice karcinoma mogu proširiti i u druge dijelove tijela putem krvi i limfe. Određenim promjenama životnih navika, brojni karcinomi mogu se prevenirati ili se bar mogu na vrijeme dijagnosticirati te liječiti i poboljšati klinički ishod.

Glavni rizični čimbenici (na koje možemo utjecati) za razvoj karcinoma su:

  • konzumacija duhanskih proizvoda i alkohola
  • loše prehrambene navike
  • nedostatna tjelesna aktivnost
  • prekomjerna tjelesna masa i pretilost
  • izloženost karcinogenim spojevima (fizikalnim kao što su npr. različite vrste zračenja, kemijskim kao što su npr. aflatoksin, azbest i sl. te biološkim kao što su npr. infekcije virusima, bakterijama i parazitima).

JESTE LI ZNALI?

  • o Gotovo svaki 6. smrtni ishod uzrokovan je karcinomom (2018. god. 9,6 milijuna smrtnih slučajeva, 2020. god. oko 9,9 milijuna)
  • o Oko 1/3 smrtnih ishoda može se spriječiti jer je rezultat loših životnih navika (pretilost, nedovoljan unos voća i povrća, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje i konzumacija alkohola).
  • o Pušenje je glavni rizični čimbenik smrtnosti od karcinoma (20 %).
  • o Oko 30–50 % karcinoma može se spriječiti promjenom loših životnih/ prehrambenih navika
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top