U Novamedu možete napraviti kolonoskopiju u anesteziji

Kolonoskopija je dijagnostička metoda pretrage koja omogućuje pregled cijelog debelog crijeva i dijela tankog crijeva

Preventivni pregledi jedna su od najbitnijih stvari koju možemo učiniti za sebe. Jedan od takvih pregleda je i kolonoskopija – njome otkrivamo upalne bolesti crijeva, polipe koji mogu biti uzrokom krvarenja, karcinome i ostale zloćudne tumore debelog crijeva.

Kolonoskopiju se preventivno preporuča učiniti osobama koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu, te osobama iznad pedesete godine života.

Ona se radi kada želimo otkriti uzrok krvarenja (vidljivog ili nevidljivog golim okom) ili uzrok anemije, kod promjene ritma pražnjenja stolice kao što je primjerice zatvor koji se izmjenjuje sa proljevom, kod nadutosti, bolova u trbuhu i sličnih poteškoća.

Ova pretraga se u centru Novamed može obaviti i pod općom anestezijom, kratkotrajnom, intravenoznom, kojom se mogu olakšati tegobe prilikom pretrage. Prema nekim autorima, primjenom anestezije smanjuje se broj neuspješno obavljenih kolonoskopskih pregleda do samog kraja, tj. do utoka debelog u tanko crijevo.

Kratkotrajna intravenozna anestezija je privremeni gubitak svijesti poput dubokog sna, praćen neosjetljivošću na bol, opuštanjem mišića i zaboravom događaja tijekom pretrage. Tijekom anestezije prati se srčana aktivnost pacijenta, koncentracija kisika u krvi i krvni tlak, a postupak nadzire i lijekove primjenjuje liječnik specijalist anesteziolog.

Također, prije pretrage kolonoskopije u anesteziji potrebno je obaviti preanestezijsku obradu koja uključuje krvne pretrage: SE, KKS, urea, kreatinin, AST, ALT, GUK, Kalij, Natrij, PV-INR; urin, te EKG, prema kojoj će liječnik anesteziolog procijeniti mogućnost anestezije.

Ukoliko bolujete od kroničnih bolesti ili uzimate terapiju za srce potrebno je da to napomenete prilikom dogovaranja pretrage. Na dan anestezije obavezno je biti natašte, doći bez laka ili gela na noktima, te bez nakita, a detaljnije upute za pripremu dobit ćete od našeg osoblja.

Nakon dovršene pretrage pacijent se odmah budi, a otpušta se kući kada liječnik procijeni da je djelovanje lijekova prestalo, u pravilu najduže nakon sat vremena. Iako je buđenje iz anestezije vrlo brzo i bez ikakvih posljedica, refleksi i prosuđivanje su neko vrijeme malo usporeni. Stoga ne smijete voziti automobil ostatak dana, a na pregled je obavezno doći u pratnji.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top