Svim ženama čestitamo 8. ožujak – međunarodni Dan žena!

8.ožujka se obilježava međunarodni Dan žena, a sve je počelo 1857. u New Yorku kada je 15 000 radnica stupilo u marš, zahtijevajući time bolje uvjete rada i veće plaće.

Na taj dan se posebno ističe ženska ravnopravnost s muškarcima, a prvi put je obilježen deklaracijom 1909. u SAD- u, već sljedeće godine je u Kopenhagenu održana prva međunarodna ženska konferencija o njihovoj ravnopravnosti i pravu glasa.

Svrha ovog dana je podržavati uspjehe žena, prepoznati njihove potencijale i skrenuti pozornost na zahtijevanje ženskih prava i ravnopravnosti.

Zašto je taj dan toliko važan? Manje od 15% svjetskih zemalja imaju ženskog vođu, samo 24% senior managera su žene, a 25% firmi ih niti nemaju. Te statistike ukazuju da osim što rade poslove koji su manje plaćeni, one su za istu količinu posla i potplaćene.

Od Rosalind Franklin i njezinog doprinosa u otkriću DNA, do „skrivene figure“ Katherine Johnson bez čije matematike i odobrenja da je sve u redu,astronaut John Glenn nije htio uzletiti u svemir. Danas SAD ima prvu potpredsjednicu, Kamalu Harris.

Ovaj dan je samo podsjetnik koliko je ravnopravnost žena važna kako bi kvaliteta života imala eksponencijalan rast.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top