Studeni – mjesec prevencije raka prostate

Posljednjih godina mjesec studeni je poznat kao Movember ili mjesec kada se posebno upozorava na rak prostate te zdravlje muškaraca općenito.

Cilj cijele globalne kampanje je potaknuti mušku populaciju na redovite preglede kako bi se bolest otkrila na vrijeme te bi se pravovremeno i izliječila jer prevencija je ključ dobrog zdravlja. Vrhunski stručnjaci obavit će pregled koji uključuje anamnezu, odnosno povijest bolesti te će sa pacijentom razgovarati o tegobama i simptomima, a nakon razgovora obavit će i klinički pregled.

O PROSTATI

Prostata je organ odnosno žlijezda kod muškaraca koja se nalazi na bazi ili vratu mokraćnog mjehura. Prostata okružuje početni dio uretre, a uretra je cijev koja odvodi mokraću iz mokraćnog mjehura prema van kroz izlaz na glavi penisa. Glavna funkcija prostate je proizvodnja nekih od tvari koje se nalaze u normalnom sjemenu kao što su minerali i šećer. Sjeme je tekućina koja prenosi spermu kako bi se omogućila reprodukcija. U mladog muškarca, normalna prostata je veličine oraha dok tijekom normalnog starenja žlijezda obično raste i postaje velika. 

MOŽE LI SE RAK PROSTATE LIJEČITI?

Nema posebne mjere za koju se zna da može pouzdano spriječi razvoj raka prostate. Trenutno možemo samo ranim dijagnosticiranjem rano otkriti rak prostate, spriječiti njegovo širenje izvan prostate i zatim pokušati izliječiti bolest. Rana dijagnoza može se postići kod ljudi koji su visokorizični od obolijevanja i to mjerenjem vrijednosti u serumu te pregledom. Svrha je otkriti rano, maleni, ili čak mikroskopski vidljivi rak koji je ograničen na prostatu. Rano liječenje malignih bolesti može zaustaviti rast, sprječiti širenje, a možda i izliječiti rak.

UZV PROSTATE

U NovaMed Zdravstvenom centru možete učiniti ultrazvučni pregled prostate kojim se dobiva slika kojom se jasno uočava veličina, struktura građe prostate ili neke druge abnormalnosti. 

PSA – TUMORSKI MARKERI

Stanice prostate luče PSA – prostata specifični antigen, a njegova vrijednost utvrđuje se analizom krvi. Primarno se koristi za ranu detekciju karcinoma prostate, međutim mnogo je stanja i postupaka koji mogu izazvati povećanje serumske vrijednosti PSA (dobroćudno uvećanje prostate, upala prostate, nemogućnost mokrenja…). PSA se također povisuje paralelno s dobi muškaraca, neovisno o eventualnim bolestima mokraćnog sustava. Stoga je važno istaknuti da povećanje PSA ne znači nužno i postojanje raka prostate.Određivanje PSA preporučuje se kao screening metoda jedanput godišnje kod muškaraca iznad 50 godina starosti, a određuje se i u praćenju terapije karcinoma prostate, te za otkrivanje recidiva.

ČINJENICE O RAKU PROSTATE:

• Rak prostate je drugi vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca.

• Iako su uzroci raka prostate još uvijek nepoznati, neki čimbenici rizika, kao što su poodmakla dob ii obiteljska povijest raka prostate, jasno su povezani s rakom prostate.

• Na rak prostate često se posumnja zbog abnormalnih vrijednosti PSA u krvi ili tvrde kvržice koja se pipa u prostati tijekom rutinskog digito-rektalnog pregleda.

• U nekih muškaraca, rak prostate je opasno po život, dok u mnogih drugih može postojati dugi niz godina bez stvaranja zdravstvenih problema.

• Izbor liječenja raka prostate ovisi o veličini, agresivnosti i proširenosti tumora, kao i dobi, općem zdravlju i sklonosti pacijenta.

• Terapijske metode za liječenje raka prostate uključuju operaciju, zračenje, hormonsku terapiju, krioterapiju, kemoterapiju, kombinacije ovih metoda te opservaciju i aktivni nadzor.

Godišnji pregled prostate ne može smanjiti rizik od raka, ali možda može pomoći u njegovom ranom otkrivanju. 

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top