Što sve kvari vid?

Očima primamo 90% informacija iz okoline, a brojne svakodnevne radnje utječu na kvarenje vida

Osjetilo vida naše je najvažnije osjetilo, stoga je briga za zdravlje očiju iznimno bitna. Neke od svakodnevnih navika, kao i nedostatak određenih namirnica u prehrani, mogu naštetiti zdravlju očiju i pokvariti nam vid.


U današnje vrijeme gotovo je nemoguće pobjeći od zaslona mobilnih uređaja, kompjutera i TV-a, a upravo to umara oči, izaziva suhoću u očima, pa čak i vrtoglavice i glavobolje. Povećanje veličine slova na uređajima kao i izbjegavanje korištenja istih u potpunom mraku mogu smanjiti naprezanje očiju.


Loša prehrana jedan je od važnijih uzročnika kvarenja vida. Voće i povrće koji sadrže vitamine A,C,D i E, cink te omega-3 masne kiseline ključni su za zdravlje očiju. Ubacite u svoju prehranu citrusno voće, orašaste plodove, mrkvu, cjelovite žitarice, lisnato zeleno povrće i ribu. Također je vrlo važno unositi dovoljnu količinu tekućine za normalnu funkciju rada očiju.


Nošenje kontaktnih leća u bazenu ili pod tušem može ozbiljno ugroziti vid jer su šanse za ozbiljne infekcije time povećane. Također treba izbjegavati spavanje s kontaktnim lećama kako bi se smanjila mogućnost infekcije, a prilikom uklanjanja i stavljanja leća ruke moraju biti čiste.


Ne zaboravite nositi zaštitne naočale prilikom rada s opasnim strojevima i aparatima te tijekom skijanja ili drugih sportova koji bi mogli ozlijediti oči. Nosite i sunčane naočale, jer previše svjetlosti može oštetiti oči i izazvati probleme s vidom kasnije u životu.

Redoviti pregledi bitni su za održavanje očnog zdravlja te kako bi se na vrijeme utvrdili eventualni problemi i spriječilo pogoršanje.
U Zdravstvenom centru NovaMed u okviru oftalmološkog pregleda obavljamo: određivanje vidne oštrine (dioptrija), mjerenje očnog tlaka te pregled očne pozadine (fundus).

Čuvajte zdravlje očiju, a za stručne preglede obratite se oftalmolozima iz Zdravstvenog centra NovaMed!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top