Spriječite oboljenje debelog crijeva

S problemima završnog dijela debelog crijeva susreće se gotovo ¾ odraslih osoba, a brza dijagnostička obrada ključna je za što uspješnije liječenje

Proktologija je grana medicine koja se bavi liječenjem tegoba zadnjih 20 cm debelog crijeva, a najstariji zapisi o liječenju bolesti ovog područja sežu još u staroegipatsko doba.

Najčešće tegobe koje se javljaju u ovome području su svrbež, krvarenje, osjećaj pritiska, bolovi pri pražnjenju stolice, pojačano vlaženje te opipljivi čvorići, a najčešće bolesti su analni apscesi, hemoroidi, fisure, fistule, tumori i kondilomi.

Jedna od najčešćih tegoba su hemoroidi – otečene, ali normalno prisutne krvne žile ovog područja koji mogu biti unutarnji i vanjski. Uglavnom nisu opasni, ali izazivaju neugodnosti u svakodnevnom životu, stoga je važno ispravno ih liječiti po savjetima proktologa.

Simptomi hemoroida su: svijetla krv u stolici, WC papiru ili na WC školjci, osjetiljivost, svrbež i bol oko anusa.

Polovica osoba starijih od 50 godina ih ima, a njihovoj pojavi jako pridonosi današnji „sjedilački“ način života. Za prevenciju nastanka hemoroida bitno je unositi hranu s više vlakana, piti puno tekućine te izbjegavati dugotrajno sjedenje.

Unatoč učestalosti ovih problema i neugodnosti koje uzrokuju u životu oboljelih, veliki broj ljudi ne posjećuje liječnika ili se samostalno „liječe“. Razlog tomu je intimnost ove regije i strah od pregleda iako odgađanje istog može imati teške posljedice.

Za proktološki pregled vezani su brojni mitovi, ali sam pregled je bezbolan i nije potrebna nikakva priprema. Sastoji se od nekoliko koraka, a prvi je razgovor s liječnikom (anamneza). Zatim slijedi nekoliko kratkih fizičkih pregleda koji na kraju daju jasnu dijagnozu te slijedi liječenje iste.

Proktološki pregled ima vrlo bitnu ulogu u otkrivanju malignog oboljenja debelog crijeva, stoga se osobama starijim od 45 godina savjetuje kontrola svake 2 godine, a Poliklinika NovaMed nudi Vam specijalistički proktološki pregled s anoskopijom.

PREVENCIJA OBOLJENJA DEBELOG CRIJEVA:
Prehrana, tjelesna aktivnost i higijena su ključni. Potrebno je uzimati dovoljno tekućine, konzumirati mliječne proizvode, zeleno povrće i voće i žitarice, a izbjegavati bijelo brašno, mahunasto povrće i jake začine.

Gotovo 80 % tumora debelog crijeva nalazi se upravo u zadnjih 20 cm i zato se ne treba ustručavati posjetiti proktologa u slučaju pojave tegoba ovoga područja!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top