Sklerozacija kapilara

Sklerozacija je postupak koji se koristi za uklanjanje površinskih kapilara, a odsada je dostupna i u Zdravstvenom centru NovaMed!

Kapilare na nogama predstavljaju najblaži stupanj venske bolesti nogu – obično se radi o manjim, paučinastim venama koje prosijavaju kroz kožu. Iako najčešće predstavljaju estetski problem, nije isključeno da kapilare, poglavito ako su brojne i izraženije, dovode i do subjektivnih tegoba, kao što je svrbež, peckanje, žarenje u nogama, pa čak i do naticanja nogu oko gležnjeva. 

Budući da kapilare mogu biti praćene i težim oblicima venske bolesti nogu, prije samog tretmana sklerozacije potrebne su konzultacije kod doktora dermatologa koji izvodi zahvat. Na konzultacijama će liječnik procijeniti da li je prije zahvata potrebno učiniti color doppler vena nogu da se utvrdi točna dijagnoza. Ukoliko se utvrdi da postoji teži oblik venske bolesti nogu, potrebno je prvo sanirati teže oštećenje, a onda same kapilare.

Uklanjanje površinskih kapilara od sada možete obaviti u sklopu dermatološke ambulante Zdravstvenog centra NovaMed . Sklerozaciju kapilara provodi dermatolog certificiran za primjenu ove metode, na način da se tankom iglicom u kapilare ubrizgava sklerozirajući lijek, koji izaziva upalu zida kapilare, nakon čega se ona slijepi i vremenom nestane.

Rezultati sklerozacije u pravilu su vrlo dobri, neke su kapilare otpornije na liječenje i zahtijevaju više tretmana. Broj tretmana određuje se ovisno o stupnju proširenosti kapilara. Kako bi se rezultat zadržao, nakon ovih tretmana potrebni su i tretmani održavanja, koji se provode svakih nekoliko godina, ovisno o sklonosti razvoju novih kapilara. Suradnja sa stručnjacima i praćenje uputa za liječenje osigurat će najbolji rezultat.

PRIPREMA

Za tretman sklerozacije noge moraju biti čiste, bez nanesenih bilo kakvih kozmetičkih pripravaka, te se ne smiju obrijati niti depilirati tri dana prije i nakon tretmana sklerozacije. Zahvat je bezbolan, a  ponekad se može osjećati peckanje prilikom ubrizgavanja sredstva.

OPORAVAK

Nakon zahvata i između tretmana treba nositi kompresivni zavoj ili čarape, u vremenskom razdoblju koje će odrediti liječnik. Na mjestu aplikacije moguća je pojava podljeva ili crvenila koji kroz 10-ak dana spontano nestaju. Mirovanje nije potrebno, no potrebna je pošteda od sportskih aktivnosti, odlaska u saunu, vrućih kupki ili masaže do tjedan dana.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top