Rak dojke – dijagnoza s kojom se suočava sve veći broj žena

Iako je listopad zovemo mjesecom borbe protiv raka dojke, o toj bolesti trebamo biti osvješteni cijele godine jer je upravo on najčešći tumor u žena. Zdrav način života, ali i prevencija jedan je od načina da se on ne razije, a ukoliko do njega dođe - da se otkrije na vrijeme

Ružičasta vrpca veliku većinu će podsjetiti na borbu protiv rada dojke, a prve subote u listopadu se obiteljažava i sam Dan ružičaste vrpce. To je humanitarna akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, a samim time i veću vjerojatnost od ozdravljenja. 

Zdrav stil života te briga o vlastitom tijelu i zdravlju trebali bi nam biti na prvom mjestu kako bi se potrudili da nas zaobiđe veliki broj bolesti, no to uvijek nije moguće. Zato je tu prevencija te obavljanje pregleda koji nam mogu spasiti život, a jedan od njih je i ultrazvuk dojke. 

U Zdravstvenom centru Novamed očekuje vas ultrazvuk pod vodstvom vrhunskih stručnjaka, a sam pregled je neinvazivana dijagnostička procedura koja uz pomoć ultrazvučnih valova daje podatke o  građi, odnosno strukturi, dojke i struktura u pazušnoj jami i od neprocjenjive je vrijednosti u diferencijaciji između solidnih i cističnih promjena, kao i za razjašnjenja opipljivih kvržica u dojci.

Ovaj pregled može pokazati normalno tkivo dojke, a njime se mogu otkriti i dobroćudne promjene kao što su jednostavne ciste koje ne stvaraju simptome bolesti i koje ne nalažu nikakav daljnji tretman osim redovitog praćenja. Takvi nalazi obilježavaju se kao normalni nalazi. Patološki nalazi mogu se svrstati u jednu u druge skupine kao što su dobroćudni fibrozni čvorovi, kompleksnije građene ciste, sumnjive lezije ili lezije sugestivne za karcinom.

Pojavi li se ikakva dvojba oko nalaza pod ultrazvučnim vodstvom može se načiniti citološka punkcija i/ili biopsija i patohistološka analiza dobivenog tkiva, kako bi se dobile nove dijagnostičke i često prognostičke činjenice. 

Prije samog pregleda nije potrebna nikakva posebna priprema, a pregled se vrši na odgovarajućem stolu ili krevetu za pregled. Ipak, preporuča se da se UZV dojki radi u vremenu od četvrtog do desetog  dana menstruacijskog ciklusa jer su tada dojke manje bolne i napete, a utjecaj ženskih spolnih hormona nije toliko izražen kao u predmenstruacijskom periodu. Pacijent se treba skinuti do pojasa te zauzeti ležeći položaj na leđima ili na boku. Zatim se na kožu primijeni gel koji služi kao pojačivač prijenosa ultrazvučnih valova. Gelom premazano područje prelazi se sondom koja odašilje zvučne valove u tkivo i prima natrag valove koji su se odbili od unutarnjih struktura te ih prenosi dalje do monitora koji prikazuje njihovu sliku.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top