Prva subota u proljeću tradicionalno se obilježava kao “Dan narcisa”

Dan posvećen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke ove godine obilježava se u subotu, 26.3.2022.

Narcise su cvijeće koje idealno simbolizira dolazak proljeća, novog života i nade pa su samim time postale idealan simbol za obilježavanje ovog dana.

„Dan narcisa“ obilježava se već 26 godina i tokom tog perioda nastale su mnoge kampanje čiji je cilj edukacija i načini prevencije kako bi se rano mogao otkriti rak dojke koji je najčešći oblik raka kod žena.

Provođenje ovakvih kampanja i skretanje pozornosti na ovu temu je od iznimne važnosti budući da je pojavnost i smrtnost žena od raka dojke u Hrvatskoj na žalost i dalje u porastu.

Od raka dojke svake godine u Hrvatskoj oboli više od 2500, a umire više od 1000 žena.

Cilj ovog dana je osim navedenog i poticanje na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda te isto tako pružanje podrške svim onim ženama koje su od istog već oboljele. Bitno je naglasiti koliko su preventivni pregledi važni jer ukoliko se rak dojke otkrije na vrijeme, mogućnost njegova izlječenja je veća od 95%.

Evo što nam je preporučila dr. med. Ljubić:

‘Svakako bih preporučila redovan samopregled dojki. Jednom mjesečno, u prvoj fazi ciklusa, tj. od 1. do 10. dana. Svaka novonastala tvorba u dojci, osobito ukoliko je fiksirana i bezbolna, zahtijeva što žurniju daljnju obradu, prvenstveno nadopunu s UZV-om.

Pročitajte više…

Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top