Pregledajmo madeže i spriječimo loše ishode

Ljeto je iza nas. Odmor na moru ili kontinentu, duge dane, više sna, društvo dragih ljudi. Ipak, koliko god opušteni bili dobro smo čuli i savjete brojnih stručnjaka tijekom proteklih godina kako nas neoprezno izlaganje sunčevim zrakama može dovesti do opasnosti za zdravlje. Stoga smo se trudili mazati kremama sa zaštitnim faktorom, nositi pokrivala za glavu i sunčane naočale s UVA i UVB zaštitom te izbjegavati izravno izlaganje suncu između 11 i 17 sati, ali kažu da koža pamti sve pa je sada vrijeme da pregledom kod dermatologa provjerimo je li sve u najboljem redu. Dermatolog u našoj poliklinici  dermatoskopom će pregledati cijelo tijelo, vlasište te vidljive sluznice. Temeljem pregleda i postavljene dijagnoze liječnik će uputiti na redovnu kontrolu, samopregled ili kiruško uklanjanje madeža koje se također vrši u našoj dermatološkoj ambulanti. Čak je 90% melanoma otkrivenih na vrijeme izlječivo. Zato svaku promjenu na madežima treba uzeti ozbiljno. Ukoliko ste osjetili svrbež ili uočili krvarenje madeža pregled treba izvršiti žurno.
Koji faktori povećavaju rizik pojave melanoma? Osobe svjetlije puti s manje pigmenta melanina imaju prirodno manju zaštitu od UV zračenja, osobe s velikim brojem madeža na tijelu, osobe koje su zadobile opekline od sunca te oni u čijoj su se obitelji pojavljivali melanomi ili karcinomi kože trebali bi se odlučiti za preventivni dermatološki pregled ali i redovito vršiti samopregled o kojem se također mogu educirati i u našoj dermatološkoj ambulanti.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo samo u 2018. godini kod nas su zabilježena 926 slučaja novodijagnosticiranih malignih melanoma i trend rasta od 3.5% novih slučajeva godišnje.
Prestanak vrućina i visokog intenziteta UV zračenja pravo je vrijeme za odluku o dermatološkom pregledu madeža. Stojimo vam na raspolaganju. 

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top