Održavanje zdravlja zuba počinje u najranijoj dobi

Kakav će dijete imati odnos prema stomatologu ovisi o ranim danima i našoj sposobnosti da mu uklonimo strah od stomatoloških intervencija. Zato je važno što ranije zakazati prvi posjet stomatologu

Pedodoncija je grana stomatologije koja se bavi dječjim zubićima. Kod djece je potrebno posvetiti pažnju mliječnim zubima jednako kao i trajnima te pratiti njihovu izmjenu. Zadatak svakog stomatologa jest djetetov posjet učiniti što ugodnijim, kako bi se od malih nogu stvarale navike brige oko zuba, a ne strahovi. Dječja stomatološka ordinacija tako postaje svaka ordinacija u kojoj stomatolozi, kroz igru i smijeh, posjet i liječenje čine zabavnim i u kratkom roku postaju prijatelji vašeg djeteta.

TRAUME ZUBA

U najmlađoj dobi, vrlo su česte različite ozljede zuba. Traumama su najčešće zahvaćeni prednji zubi obaju čeljusti, dok su kod stražnjih zubi traume izrazito rijetke. Traume zuba se javljaju najčešće u predškolske i školske djece, a česte su i u prometnim nesrećama te kontaktnim sportovima. 

Traume zuba mogu biti:

  • Napuknuće cakline: je najlakše oštećenje pri kojemu nema gubitka tvrdih zubnih tkiva.
  • Lom cakline: nastaje kada je zbog traume odlomljen dio povrљine zuba i na mjestu loma postoji vidljiv defekt tvrdog zubnog tkiva. 
  • Lom cakline i dentina: Osim povrљnog sloja zuba (cakline) zbog traume može biti oštećen i njegov dublji sloj (dentin).
  • Lom cakline i dentina s eksponiranom pulpom: Kad linija loma ide „dublje“ kroz zub, može doći do otvaranja pulpne komorice (prostor u unutrašnjosti zuba u kojem su smještena meka tkiva zuba; krvne žile i živci)
  • Lom korijena zuba: Linija loma prolazi poprečno preko korijena, a lom je u cijelosti smjeљten ispod razine kosti. Oštećenje prilikom pregleda zuba nije vidljivo, a na njega upućuje bol pri zagrizu i povećana pomičnost zuba.

DJEČJE ZUBIĆE JE UOBIČAJENO DODATNO ZAŠTITITI OD KARIJESA:

PEČEČENJE FISURA: Fisure su brazde ili usjekline na stražnjim zubima i nisu kod svakoga jednake. Uobičajeno je pečatiti ta mjesta jednom kada djetetu niknu prvi trajni zubi (oko sedme godine). Osim toga, zatvaranje usjeklina na ovaj način omogućuje i bolju higijenu. 

FLUORIDACIJA: Dječje zube možemo zaštititi od karijesa i premazivanjem zuba fluorom. Mogu se premazivati i mliječni i trajni zubi. Njihova caklina time postaje čvršća i otpornija, a ovaj postupak čak može pomoći i zaustavljanju širenja karijesa ako se pojavi te ozdravljenju zuba.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top