Odlučimo prestati ignorirati smetnje u probavnom traktu i potražimo pomoć stručnjaka

Koliko ste puta čuli kolegicu kako kaže da će prestati pušiti jer je stalno boli želudac ili rođaka kako se ostavlja brze i nezdrave hrane jer mu tegobe s probavom predstavljaju sve veći problem. Sada ste i vi već među onima koji se voze na posao sa “čvorom” u želucu te posežete za preparatima iz ljekarne koji se mogu kupiti bez recepta. Razumijemo da je život silno ubrzan. Zadaci na poslu se neće obaviti sami, ovi kod kuće se samo množe, a i djeca očekuju vašu punu posvećenost. Ipak, trebamo ponekad malo zastati i razmisliti prioritiziramo li zdravlje dovoljno. Jer bez nas zdravih ništa drugo više ne vrijedi.
Razmišljajući o zdravlju probavnog trakta važno je, primjerice, znati kako je u Hrvatskoj rak želuca druga najčešća zloćudna bolest, nakon raka bronha. Pojavljuje se najčešće nakon pedesete godine života i prisutnija je kod muškaraca nego kod žena. Bolest vrlo često karakterizira kasno otkrivanje i stoga se vrlo važno usmjeriti na prevenciju i rano otkrivanje. Razumljivo, svi se pribojavamo upravo najozbiljnijih dijagnoza ali izuzetno je važno djelovati kako preventivno tako i pojavom bilo kakvih poteškoća upravo kako bismo sačuvali ili obnovili svoje zdravlje. Pregled i konzultacije kod gastroenterologa ključan su korak na tom putu. Gastroenterolozi u našoj poliklinici temeljem anamneze, kliničkog pregleda te dijagnostičke obrade postaviti će preciznu dijagnozu i propisati terapiju za liječenje bolesti jednjaka, želuca, tankog i debelog crijeva, jetre, žučnjaka i gušterače.
Ukoliko imate problema s gornjim dijelom probavnog sustava, a u konzultaciji s liječnikom gastroenterologom, preporučamo gastroskopiju kao nezaobilaznu metodu dijagnostike u predjelu ždrijela, jednjaka, želuca i dvanaestnika.
Mučnine, povraćanja, žgaravica, otežano gutanje, proljevi, crna stolica ili krv u povraćenom sadržaju signali su da trebate  ovaj dijagnostički postupak.
Gastroskopija slovi za neugodnu pretragu pa je mnogi i zbog toga izbjegavaju. U našoj poliklinici koristimo lokalni anestetik koji se aplicira u ždrijelo kako bi se smanjio osjet i refleks povraćanja, a po potrebi gastroskopija se može izvesti i u anesteziji koja je intravenozna i kratkotrajna kako bi naprezanje i neugoda kod pacijenta prilikom ovog dijagnostičkog postupka bili izbjegnuti.
Obratite nam se s povjerenjem i odaberimo zajedno put prema zdravijem životu. 

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top