Obilježen je svjetski dan dijabetesa

Ovogodišnji Svjetski dan dijabetesa, obilježen 14. studenog, prošao je u znaku prisjećanja na otkriće inzulina prije točno 100 godina, izražavanju poštovanja prema ulozi medicinskih sestara u prevenciji i životu s dijabetesom te globalnoj analizi medicinske skrbi o bolesnicima sa šećernom bolešću u vrijeme pandemije Covid 19.

Također, ovaj je dan pružio dodatnu priliku za podizanje svijesti o dijabetesu kao globalnom javnozdravstvenom problemu. A cilj mu je kontinurano usmjeravanje pažnje javnosti na pronalaženje najboljih načina za prevenciju, dijagnostiku i upravljanje ovom bolešću, bilo na razini pojedinca ili društva.  

U tom kontekstu Svjetska zdravstvena organizacija iskoristila je ovogodišnji Svjetski dan dijabetesa i da podcrta postojanje sve većeg jaza između oboljelih u zemljama s kvalitetnom medicinskom skrbi koji imaju redovito osiguran pristup inzulinu. Te različitim mjeračima glukoze u krvi od oboljelih u zemljama s niskom kvalitetom medicinske skrbi kojima je taj pristup uvelike otežan, a negdje i izostao. SZO je istaknula i kako brojke u vremenu pandemije nažalost pokazuju visok udio oboljelih od dijabetesa među hospitaliziranim pacijentima s teškim manifestacijama COVID-19 te među onima koji su podlegli virusu, ali i izazov redovite medicinske skrbi o oboljelima.

Danas u svijetu od šećerne bolesti boluje preko 450 milijuna ljudi, a zabrinjava podatak da svaka druga oboljela osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti čije je rano otkrivanje i liječenje put prema sprečavanja komplikacija izazvanih šećernom bolesti. Većina boluje od dijabetesa tip 2 koji se u 80% slučajeva može spriječiti promjenom životnog stila i navika. Stoga je od vitalne važnosti upoznavanje stanovništva s prvim simptomima i rizicima od dijabetesa kako bi se dijagnoza postavila što ranije.  

Redovita tjelovježba najmanje tri puta tjedno u trajanju od pola sata do 45 minuta te zdrave prehrambene navike preveniraju dijabetes tipa 2 tako da je važno i kod najmlađih podizati svijest o usvajanju ovog načina života. 

Ipak, ukoliko primjetite neke od prvih simptoma bolesti kao što su pojačana žeđ, učestalo mokrenje, pojačana glad, umor, zamućen vid, sporo cijeljenje rana ili smanjenje osjeta i trnce u šakama i stopalima važno je potražiti savjet stručnjaka. U našoj poliklinici pružamo dijagnostičke i specijalističke usluge koje omogućavaju rano otkrivanje i praćenje oboljelih. 

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top