Novo u Zdravstvenom centru Novamed!

Riješite se bolova u šakama OPERACIJOM KARPALNOG KANALA

Sindrom karpalnog kanala ili tunela označava niz simptoma koji su uzrokovani pritiskom na živac (nervus medianus) koji prolazi iz ruke prema šaci  kroz usko područje koje se naziva karpalni kanal.

U većini slučajeva javlja se između 40. i 60. godine života, ali može se javiti i kod mlađih osoba – tada je najčešće potenciran faktorima poput reumatske bolesti, gihta, prijeloma palčane kosti, trudnoće, šećerne bolesti, kroničnog zatajenja bubrega i sl.

Također, pojava sindroma karpalnog kanala kod mlađih osoba može se objasniti i načinom života, odnosno činjenicom da sve više ljudi puno vremena provodi na računalima, koristeći tipkovnicu i miš više sati na dan. Zbog toga se sindrom karpalnog kanala još naziva i „bolest računala“ (od engl. computer disease). Prema tome, predispozicije za razvoj ovog sindroma imaju osobe koje se bave takvim i sličnim manualnim poslovima koji uključuju dugotrajne ponavljajuće pokrete u ručnom zglobu.

Ukoliko osjetite ovakve poteškoće, javite se liječniku koji će vas uputiti na adekvatan način liječenja. Ako vam je preporučeno operativno liječenje ne odgađajte ga jer su kod težeg oštećenja živca promjene nepovratne pa se operacijom može postići samo djelomičan oporavak osjeta i motorike.

Simptomi ovog oboljenja počinju s prolaznim trnjenjem u prstima (najčešće tijekom noći, ili ujutro nakon spavanja) te se s razvojem bolesti proširuju na cijeli dan. Osim trnaca ili utrnutosti prstiju i cijele šake može se razviti i oticanje palca ili svih prstiju te mišićna slabost, a u uznapredovanoj fazi bolesti može doći do nemogućnosti stiska šake.

Dijagnostika u pravilu obuhvaća EMNG snimanje sa sveobuhvatnim specijalističkim pregledom,  kako bi se potvrdila ova dijagnoza, odnosno isključili drugi uzroci koji mogu dovesti do razvoja sličnih simptoma (bolesti u području vratne kralježnice).

Liječenje sindroma karpalnog kanala može biti konzervativno (lijekovi i fizikalna terapija) te operativno. Ukoliko liječenje ne uspije konzervativnim načinima potrebno je učiniti operativni zahvat tijekom kojeg se presječe ligament u karpalnom kanalu, a živac se oslobađa pritiska.

Priprema za operaciju

Prije zahvata je potrebno doći na pregled kod kirurga s nalazom pretrage EMNG, a tijekom pregleda liječnik će odrediti da li su potrebe dodatne radiološke pretrage ili je pacijent spreman za zahvat, te ga uputiti u proceduru zahvata i postoperativni oporavak.

Operacija oslobađanja karpalnog tunela izvodi se pod lokalnom anestezijom i traje otprilike sat vremena. Mjesto operacije mora biti čisto, te bez nakita na zglobu ili prstima. Kirurg će napraviti rez u dnu dlana i podijeliti karpalni ligament kako bi ublažio pritisak na srednji živac. Nakon toga zatvoriti će operativni rez  šavima i sterilno ga poviti. Šavovi se vade nakon 14 dana.
Operacija karpalnog kanala je postupak iz tzv. ”jednodnevne kirurgije”: nakon operacije pacijent se otpušta kući, s napomenom da ne može voziti odmah nakon operacije.

Postoperativni oporavak

Zbog djelovanja lokalnog anestetika, može proći nekoliko sati prije nego što se osjećaj vrati u zglob i ruku. U tom vremenu potrebno je pripaziti na slučajno udaranje rukom. Dok se smanjuje djelovanje anestetika i vraća osjet u ruku moguće je osjetiti trnce u ruci. Operacija oslobađanja karpalnog tunela obično nije bolna, ali možda će vam trebati lijekovi za smanjenje boli, poput ibuprofena ili paracetamola, kako biste olakšali nelagodu.

U prvih mjesec dana ne preporuča se fizički napor operirane ruke, a vrijeme oporavka je individualno.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top