Uključite se i Vi u Movember

Movember je pokret obilježavanja studenog kao mjeseca podizanja svjesnosti o muškom zdravlju.

Fokus Movembera je na zdravstvenim problemima koji pogađaju muškarce, kao što su rak prostate i rak testisa, ali i na često zanemarenim poteškoćama vezanim uz mentalno zdravlje. Movember Foundation počeo je s radom 2003. u Australiji, a kroz godine djelovanja milijuni ljudi se pridružilo pokretu za zdravlje muškaraca.

Rak prostate najčešće je novodijagnosticiran rak muškaraca u Hrvatskoj. U gotovo 90% slučajeva javlja se kod muškaraca starijih od 60 godina, a incidencija je godinama u porastu. Nove smjernice za probir na rak koje je izdala Europska komisija preporučuju PSA testiranje (testiranje prostata specifičnog antigena) kod muškaraca mlađih od 70 godina, međutim važno je u svakom pojedinom slučaju procijeniti koristi i rizike tog postupka. Redoviti pregledi nužni su u prevenciji te bi periodične kontrole prostate za muškarce trebale biti uobičajeni dio brige za zdravlje, a u urološkoj ambulanti Zdravstvenog Centra NovaMed možete obaviti PSA testiranje, UZV prostate i UZV testisa uz vodstvo stručnih i iskusnih liječnika.

Rak testisa češće se javlja u mlađih muškaraca, preko 80% prije 50. godine života. U Hrvatskoj od njega godišnje oboli oko 200 muškaraca. Vrlo je važno svakih mjesec-dva pregledati testise i posjetiti liječnika ukoliko primijetite bilo kakvu promjenu ili kvržicu!

Svakih sat vremena u svijetu 60 muškaraca umre od suicida. Smrt od suicida u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrti od ozljeda kod muškaraca između 20 i 64 godine života. Movember ne podiže svijest samo o fizičkom, već i o psihičkom zdravlju muškaraca koje je često zanemareno zbog rodnih uloga i s njima povezanim osobinama koje pripisujemo muškarcima kao što su stabilnost, snaga i asertivnost.

Važno je da svi zajedno promičemo mentalno i fizičko zdravlje muškaraca oko nas, a Movember je sjajna prilika da se u to uključimo! Uključite se i vi: Pustite brk i recite „DA“ zdravlju muškaraca!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top