Ljubičasti dan – dan podrške osobama s epilepsijom

26. ožujka obilježava se dan podrške osobama s epilepsijom, a njegovo obilježavanje krenulo je 2008. godine.

Epilepsija je jedna od najučestalijih bolesti ili poremećaja u neurologiji, predstavlja kronični poremećaj stanica moždane kore koje iz različitih razloga postaju „prepodražljive“ gdje se kao reakcija javlja sinkrono izbijanje električnih impulsa što se manifestira epileptičkim napadajima.

Tijekom napadaja se mogu javiti grčevi mišića, smetnje osjeta, njuha, vida ili sluha te može doći do određenog stupnja poremećaja svijesti.

Budući da je važno skrenuti pozornost na ovu bolest, izdvojili smo nekoliko koraka koji su potrebni kako bi se postavila dijagnoza epilepsije:

  • Uzeti detaljnu anamnezu
  • Napraviti detaljan klinički neurološki pregled
  • Učiniti elektroencefalografsko snimanje – EEG

Ovaj dan je obilježen ljubičastom bojom lavande koja je internacionalna boja epilepsije. Ta boja također asocira na osjećaj usamljenosti bolešću koji se javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top