Infekcija bakterijom streptokok

Streptokok grupe A je bakterija koja se najčešće nalazi u ždrijelu i glavni je uzročnik infekcija gornjeg dišnog sustava.

Najčešće izaziva povišenu temperaturu i infekcije grla, a mnogi ljudi ga nose bez ikakvih simptoma.

Simptomi zaraze uključuju: grlobolju i crvenilo ždrijela, povišenu temperaturu, „nazalni“ govor i otečene krajnike i žlijezde, a kod manje djece infekcija streptokokom često se proširi i na srednje uho.

Infekcije ovom bakterijom najčešće se događaju kod djece u dobi od 5-15 godina, ali se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama. Najviše slučajeva javlja se tijekom zime i ranog proljeća,
a infekcija se širi bliskim kontaktom među ljudima, respiratornim kapljicama oboljelih prilikom govora, kihanja, kašljanja i izravnim kontaktom s oštećenom kožom. Također se može prenijeti i kontaktom s predmetima kontaminiranim izlučevinama oboljelih (kvake na vratima, slavine, igračke i dr.).

Streptokokna se angina dijagnosticira mikrobiološkom pretragom – bakterijskom kulturom iz brisa ždrijela ili antigenskim brzim testom, a liječi se antibioticima i simptomatskom terapijom.

U slučaju pojave streptokokne infekcije, važno je prepoznati simptome i na vrijeme potražiti liječničku pomoć, budući da se pravodobnim uvođenjem antibiotske terapije mogu izbjeći brojne komplikacije bolesti.

U ZC Novamed možete bez čekanja i narudžbe obaviti bris ždrijela s brzim testom na Streptokok skupine A, a test je gotov za dvadesetak minuta.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top