Dana 19.studenog obilježavamo Svjetski dan Kronično opstruktivne plućne bolesti

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od KOPB- a boluje čak 400.000 građana, a godišnje umre oko 1600 osoba

KOPB je upalna bolest trajnog suženja dišnih puteva koja često ostaje zanemarena i dugo nedijagnosticirana sve do ozbiljnog pogoršanja. Treći je po redu vodeći uzrok smrtnosti na svijetu. KOPB je stanje koje obuhvaća kronični opstruktivni bronhitis i emfizem pluća.

Kronični opstruktivni bronhitis (upaljeni i suženi dišni putovi) sprječavaju protok zraka u izdahu te je potreban potreban dodatni napor disanja što može uzrokovati osjećaj zaduhe. Emfizem (oštećenje građe pluća) javlja se u dijelu pluća u kojem se odvija izmjena plinova –mjehurićima koji se nazivaju alveole. Stijenke alveola gube elastičnost što otežava izlazak zraka u izdahu.

ŠTO UZROKUJE KOPB?

ŠTO UZROKUJE KOPB?

U Europi KOPB nastaje mahom kao posljedica pušenja. Udisanje dima izaziva upalu dišnih puteva i uzrokuje kašalj. Pušite li, prvi korak koji bi trebali učiniti kako bi spriječili nastanak ili pogoršanje bolesti je prekinuti s tom navikom. Ne nastaje KOPB kod svih pušača, a neki bolesnici s KOPB- om nikada nisu pušili. Također, tu su i drugi čimbenici poput zagađenog zraka ili u zatvorenom prosturu, dugotrajna profesionalna izloženost nekim plinovima i slično. A važan čimbenik može biti i nasljeđe.

Uz pretilost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti COVID-19 dodatno povećava rizike oboljelih za teške komplikacije i smrtnost, ističu pulmolozi i naglašavaju važnost rane dijagnoze, prevencije te posebno cijepljenja.

Uza sve to osobe s KOPB- om koje se zaraze koronavirusom imaju povećan rizik od teških komplikacija i veće smrtnosti jer COVID-19 dodatno oštećuje već ugroženi dišni sustav, upozoravaju društva. – Ipak, dovoljno rana dijagnoza, terapijska intervencija i suradljivost pacijenata utjecat će na pozitivan ishod bolesti. Izbjegavanjem cigareta i zadimljenih prostora, redovnom fizičkom aktivnošću i komunikacijom s liječnicima, te izuzetno važno cijepljenjem protiv COVID- a, gripe i pneumokoka, oboljeli mogu smanjiti rizik od komplikacija i smrtnosti, ističe Miroslav Samaržija, pulmolog i upravitelj Zaklade Hrvatska kuća disanja.

Ukoliko sumnjate da Vaša pluća nisu zdrava ili imate teškoće s disanjem ili dugotrajnim kašljem svakako se obratite liječniku koji će Vas uputiti na odgovarajuće pretrage jer pravodobno otkrivanje KOPB- a može značajno utjecati na daljnji razvoj bolesti i kvalitetu života u budućnosti. 

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top