28. srpnja – Svjetski dan hepatitisa

Svjetski dan hepatitisa obilježava se svake godine 28. srpnja u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa.

Glavni cilj Svjetske zdravstvene organizacije je eliminacija hepatitisa do 2030. godine što se kani postići provedbom preventivnih mjera od kojih je cijepljenje najvažnija, te ranim otkrivanjem zaraženih i liječenjem svih oboljelih. Datum 28. srpnja je izabran u čast profesora Barucha Samuela Blumberga, koji je zbog otkrića virusa hepatitisa B 1976. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

Hepatitis znači upala jetre, a mogu ga uzrokovati razni otrovi, neki lijekovi, neke druge bolesti, alkohol, te bakterijske ili virusne infekcije.

Virusi hepatitisa A i E prenose se oralnim putem, zagađenom hranom i vodom i najčešći su u zemljama niskog higijenskog standarda. Hepatitis A i E, koji se naziva i „zarazna žutica“ ili „bolest prljavih ruku“, uzrokuju akutnu, prolaznu bolest, a u Hrvatskoj se pojavljuju samo sporadično.

Virusni hepatitisi B i C  prenose se zaraženom krvlju i tjelesnim tekućinama te spolnim putem, a često imaju blage ili čak nikakve simptome, no mogu prijeći u kroničnu bolest.

Kada hepatitis prijeđe u kronični oblik, to može dovesti do raka ili ciroze jetre. Hepatitis C u čak 85% slučajeva prelazi u kronični oblik. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj od kroničnog hepatitisa C boluje oko 40 000, a od kroničnog hepatitisa B oko 25 000 ljudi. Mnogi od njih još ne znaju da su zaraženi.

Vrlo je važno educirati se o hepatitisu te shvatiti načine zaraze i prevencije, a ranim otkrivanjem moguće je spriječiti teže bolesti jetre. U Zdravstvenom centru NovaMed u okviru gastroenterološke ambulante možete obaviti ultrazvučni pregled jetre te laboratorijsku dijagnostiku. 

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top