14. studenog Svjetski je dan dijabetesa

Dijabetes ili šečerna bolest jedan je od vodećih problema diljem svijeta. Svakog dana povećava se broj oboljelih od ove bolest, a Svjetskim danom se javnosti želi približiti važnost kontroliranja razine šećera u krvi

Jedan od najvećih svjetskih zdravstvenih problema svakako je i sve veći broj ljudi koji boluju od dijabetesa, to jest šećerne bolesti. Ova kronična bolest javlja se pri povišenoj glukozi u krvi. Hrana koju unosimo u organizam uz pomoć enzima i probave pretvara se u glukozu koju organizam koristi kao gorivo za energiju. Inzulin, koji se proizvodi u gušterači, omogućava glukozi da uđe u stanice gdje dolazi do pretvaranja šećera u energiju, a višak šećera pohranjuje se u mišiće i jetru. Ako inzulina nema ili ga nema dovoljno šećer nema svog prijenosnika za ulazak u stanice te ostaje u krvi. Time se povećava njegova koncentracija u krvi i dolazi do razvoja bolesti.

Ideja o Svjetskom danu dijabetesa pokrenuta je 1991. godine, a inicijativa je zapravo bio odgovor na rastući problem dijabetesa i opterećenje koje ova dijagnoza predstavlja ne samo oboljelom već i njegovoj obitelji i društvu. 

U Novamed zdravstvenom centru možete obaviti specijalistilki pregled kod dijabetologa. On se sastoji od iscrpne anamneze (razgovora s bolesnikom o nastanku tegoba) i fizikalnog pregleda po svim sustavima. Uključuje procjenu eventualnih kroničnih komplikacija (oči, bubrezi, živci, krvne žile…) povezanih s dijabetesom. 

Cilj ovog pregleda je postavljanje dijagnoze, a onima koji boluju od dijabetesa odgovora li stanje stvarnom stanju, odnosno evaluirati dosadašnju terapiju i provjeriti ima li već kroničnih komplikacija. 

Isto tako, pregled dijabetologa služi kako bi se potvrdila ili isključila dijagnoza šećerne bolesti i dobile sve potrebne smjernice za liječenje, te nakon pojave simptoma šećerne bolesti ili samo sumnje na bolest, najčešće na prijedlog liječnika obiteljske medicine ili internista. Nakon pregleda, terapija se prilagođava svakom pacijentu te on dobiva smjernice za daljnji život koje će mu pojednostaviti svakodnevicu, ali i povećati kvalitetu života. 

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

U RUBRICI RITAM ZDRAVLJA PROČITAJTE I...

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i saznajte više o našim akcijama i novostima vezanim uz NovaMed!

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

insta

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

gram

Scroll to Top