ORTOPANTOMOGRAM (ORTOPANTOMOGRAM 1:1)

Slika kompletne gornje i donje čeljusti s okolnim anatomskim strukturama koji daje opću informaciju o kostima glave, sinusima, čeljustima, temporomandibularnim zglobovima i zubima. Snimka može biti i u digitalnom formatu na CD (digitalni ortopan) za prikazivanje na zaslonu računala. Svi ortopani rade se digitalnom CCD tehnologijom i imaju visoku preciznost svih prikazanih struktura što omogućuje uočavanje više detalja i bolju dijagnostičku primjenu. Optimalna geometrija snimanja omogućuje precizan i neiskrivljen prikaz zuba gornje i donje čeljusti. Jasno se uočavaju patološki procesi oko svih korijena zuba, stanje kosti u slučajevima parodontitisa te karijesne lezije na zubima. Dijagnostički najvažnija snimka za pravovremeno otkrivanje bolesti zuba i okolnih struktura.

DJEČJI ORTOPANTOMOGRAM

Zbog specifične putanje kretanja zraka jamči izvrsnu prilagodbu dječjem obliku čeljusti. Dodatno je smanjeno zračenje malog pacijenta. Vrlo jasno se uočavaju detalji u čeljusti, položaj zametaka trajnih zuba i eventualno prisustvo anomalija i patoloških procesa. 

SEGMENTNI ORTOPANTOMOGRAM (lijevi i desni kvadrant, fronta)

Prikazuje lijevu ili desnu stranu gornje i donje čeljusti bez zasjenjenja koja nastaju od vratne kralježnice. Na jednoj snimci moguće je prikazati obje polovice gornje i donje čeljusti.

INTRAORALNA (RETROALVEOLARNA) SNIMKA ZUBA

Ciljana dentalna slika pojedinog zuba u stvarnoj veličini prikazuje detalje krune i korijena kao i okolne strukture parodonta i alveolarne kosti.

ZAGRIZNA SLIKA

Na zagriznoj slici na gornjoj polovici rtg filma vide se krunice zuba u gornjoj čeljusti, a na donjoj polovici krunice zuba u donjoj vilici. Temeljni zadatak ove tehnike je prikaz i analiza prostora između zubi donje i gornje čeljusti, otkrivanje karijesa i zubnih kamenaca, na teško dostupnim mjestima, te analiza kosti oko zuba. 

 

3D CBCT (Cone Beam CT)

Visoko precizno snimanje željenog polja čeljusti u tri dimenzije. 3D snimke predstavljaju standard u planiranju implantološke terapije, a od velike su pomoći i kod endodontskih zahvata.

 

 

All rights reserved. BARON mediji. 2010.